FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så torkar du dig i rumpan på rätt sätt

31 jan, 2022 
kvinna tar toapapper
Knöglar eller viker du ihop pappret när du ska torka dig? Dina toalettpappersvanor avslöjar en hel del om din personlighet. Dessutom – felet många gör som kan leda till problem.
Annons
7 snuskigaste sakerna i ditt hemBrand logo
7 snuskigaste sakerna i ditt hem

Vet du hur man ska torka sig i rumpan? Det kan ju låta som en onödig fråga, men faktum är att torkar du dig fel kan det leda till både sveda, kliande och urinvägsinfektion. Det kan också förvärra eventuella befintliga besvär med hemorrojder och fistlar. Här är några saker att tänka på, innan vi går vidare till frågan som delar världen i två läger.

Torka framifrån och bak

Det här har du förmodligen hört sedan du var liten, men det är viktigt. Torkar du dig bakifrån och fram riskerar du att tarmbakterier kan komma in i slidan. Så torka framifrån och bak, oavsett vad du gjort.

Gnugga inte

Om du har besvär med hemorrojder (vilket är mycket vanligare än man tror), kan det kännas svårare att få rent och dessutom kan det klia. Risken är då att man gnuggar och torkar lite för mycket, vilket kan leda till ännu mer irritation. Ett sätt att lösa problemen kan vara att försöka planera sina morgonrutiner så att man först äter frukost, vilket ju ofta leder till behov av toabesök och sedan tar en dusch. Varmt vatten kan både lindra och göra rent skonsamt. Ett annat sätt är att helt enkelt torka försiktigare och istället ta hjälp av lite vatten och rengöringskräm vid behov.

Annons

Skippa våtservetterna

Det kan kännas som en fräsch och enkel lösning, men faktum är att många kan få irritationer i området, även av milda varianter.

Nog om torkningsskolan och över till fråga som delar världen i två läger: skrynklarna och vikarna.

toapapper
Hur gör du?

Är du en skrynklare eller en vikare? Det här säger det om din personlighet

Är du en skrynklare, som bara knölar ihop pappret i en hög innan du obekymrat torkar dig? Eller river du av rätt antal ark (vikare har en noga utformad strategi här) och omsorgsfullt viker ihop? Här kommer en helt ovetenskaplig, men ändå ganska väl grundad teori om de olika typerna.

Noggrannhet

Det är inte helt långsökt att tänka att vikarna är mer noggrant lagda än skrynklarna, som de anser är slarvmajor. Skrynklarna däremot tycker att vikarna överdriver själva processen.

Annons

Tålamod

Det var längre tid att vika, och skrynklarna har inte tålamod att lägga kraft på detta, vilket resulterar i den snabbare ihopknycklade varianten istället.

Ekonomiskt tänkande

Det går åt mer papper av att skrynkla. Medan vikarna ser till att maximera effekten av varje papper med ett noga uttänkt viksystem rafsar skrynklarna obekymrat åt sig ett gäng ark till.

Extratorkandet

Det är en vild gissning, men det är inte helt orimligt att tänka att vikarna ser till att torka en extra gång för säkerhets skull, medan de lite mer obekymrade skrynklarna tänker ”good enough”?

Vilken är du?

Foto: TT

Inspirerat av: Health

Annons