SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så snuskiga är dina örngott – experternas lösning

20 dec, 2020 
AvAino Oxblod
Kvinna sover på snuskiga örngott.
Det är något vi vilar huvudet på varje natt – men huvudkudden är smutsigare än vad man kan ana. Ett genomsnittligt örngott innehåller 39 gånger mer bakterier än ditt husdjurs matskål, och tusen gånger mer än en vanlig toalettsits. Men det finns lösningar – det här ska man tänka på för att rädda huvudet från snusket.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så får du tvätten krispigt vit igenBrand logo
Så får du tvätten krispigt vit igen

Vi tillbringar en tredjedel av våra liv med huvudet på huvudkudden, och gosar kanske in ansiktet ordentligt i örngottstyget när vi ska sova. Hade man vetat att örngottet är en riktig bakteriehärd hade man däremot antagligen tänkt om.

Forskning visar att ett genomsnittligt örngott innehåller 39 gånger så mycket bakterier som ett husdjurs matskål, och tusen gånger så mycket som en toalettsits. Är man slarvig med att tvätta sina örngott kan det till och med bildas svamp – enligt Business Insider kan en typisk huvudkudde innehålla upp till 16 olika sorters svamp.

En stor bov i dramat är håret vi har på huvudet.

– De flesta tänker inte på att vårt hår innehåller mer smuts än någon annan plats på kroppen. och varje natt moppar vi våra örngott med det. Inte bara det, vi gnuggar våra ansikten över hela örngottet, och lämnar svett, oljor och döda hudceller, säger sömncoachen Chris Bratner till Insider.

Annons

Lösningen på snuskiga örngotten

Man ska därför helst byta örngott efter två nätter, menar Bratner. Det är dock inte hela lösningen. När man tvättar sina örngott är det också viktigt att inte använda sköljmedel – det är nämligen inte bra för porerna i ansiktet, och kan ge problem med finnar och oren hy.

Att använda bomullsörngott är inte heller bra för håret, som kan slitas ordentligt när man gnuggar huvudet mot kudden i sömnen.

Men utöver att byta och tvätta sina örngott oftare än man kan tro att man behöver så verkar experterna vara överens om att det finns en enkel lösning på alla ovanstående problem. Med sidenörngott minskas nämligen både hårslitaget och bakterierna på kudden. Bakterier får nämligen inte samma fäste och kan inte gro på sidentyg som de kan i bomull – i längden kan det alltså hjälpa hyn att ha ett sidenörngott i stället.

Foto: TT

...

Läs mer:

Experten slår fast: Så ofta borde du tvätta dina handdukar

Professorn om vad som sker när du kissar i duschen

Annons