HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så slutar du gnissla (eller pressa) tänder

16 okt, 2020 
kvinna som gnisslar tänder
Att gnissla eller pressa tänder har blivit ett väldigt vanligt problem, men det finns några saker du kan göra själv för att motverka det. Här är symptomen du ska hålla utkik efter och tips på hur du hanterar det.
Annons
5 tips som kan dämpa din stressBrand logo
5 tips som kan dämpa din stress

Kanske märker du det inte ens, eller så blir du öm i käkarna, får spänningshuvudvärk eller svårt att gapa ordentligt. När man gnisslar eller pressar tänderna så sker det ofta på natten, när du sover, och därför blir det svårt att upptäcka.

Gnisslar eller pressar du dina tänder?

Ofta är det istället någon som vaknar av ditt gnissel, som upptäcker det, eller en tandläkare som vid en kontroll upptäcker att något inte står rätt till med tänderna. Men när du upptäcker det är det viktigt att gör något åt det. Misstänker du att du gnisslar eller pressar ihop tänderna så ska du ta kontakt med tandläkare.

Gnisslar du tänder märks det ofta på själva tänderna som kan slitas snabbare och skada tänderna. Pressar du tänder får du ofta fler besvär, som kan se olika ut – ofta kan du bli öm i både tänder och käkar.

Varför gnisslar vi tänder?

Varför vi gnisslar tänder eller pressar ihop dem när vi sover vet man inte riktigt vad det beror på, det händer ofta när vi går över från djupsömn till ytligare sömn. Det kan också hänga ihop med stress. Vad man kan göra själv är framför allt att påverka sömnens kvalitet – sova i tid, undvika alkohol, nikotin och stress …

Annons

Symptom när du gnisslar tänderna

  • Tänderna slits snabbare.
  • Du kan få nötta ytor på tänderna.
  • Du kan få kantiga, vassa tänder.

Symptom när du pressar ihop tänderna

  • Det blir svårt att gapa ordentligt.
  • Det låter från käkarna när du gapar.
  • Du får ont i käkmusklerna.
  • Du får ont när du tuggar.
  • Du blir öm i tänderna.
  • Du får värk i tinningarna eller i pannan.
  • Du får sprickor i tänderna som gör att det ilar.

Så slutar du pressa/gnissla tänder

Steg ett är alltid att stämma av med en tandläkare vilka problem du egentligen har och vad som kan hjälpa just dig. Men här är några av de metoder man kan använda sig av.

Ta hjälp av ett träningsprogram för käkarna

För att bryta vanan att pressa ihop dina käkar kan du göra övningar för att slappna av mer i käkmusklerna. Övningarna får du av din tandläkare men det du kan göra själv är att påminna dit om att ofta hålla isär tänderna, alltså gapa lite smått, för att lindra spänningarna.

Se över din livsstil

Eftersom stress kan vara en bidragande faktor till att man pressar eller gnisslar tänder så kan det vara bra att se över hur man egentligen mår. Utöver att försöka stressa ner kan det hjälpa till exempel att motionera, meditera och tillbringa mer tid i naturen.

Skaffa bettskena om du behöver

Om dina tänder slits så kan du behöva någon typ av bettskena. Den här hjälper din tandläkare till med att ta fram så den passar just ditt bett, och du har den i munnen när du sover. En del behöver bara ha skenan en period, andra behöver ha den varje natt.

Annons

Testa sjukgymnastik och smärtlindring

Ett sätt att slappna av kan vara att ta hjälp av en fysioterapeut. Får du spänningar i käkmusklerna kan det också sätta sig i nacke och i skuldror, så att få hjälp att slappna av i kroppen kan ge effekt även i käkarna.

Om du har ont är det lätt att spänna sig ännu mer, då kan värktabletter vara effektivt. Du kan också prova akupunktur om du har ont.

Så kan du skydda dina tänder

  • Drick mindre av sura drycker och läsk, skölj alltid munnen efter att du druckit surt.
  • Om du är torr i munnen – testa medel som ökar saliven eller tugga sockerfritt tuggummi.
  • Skölj tänderna med fluor.
  • Rådgör med tandläkare vad som passar just dig.

Foto: TT

LÄS MER:

Ny studie: Yngsta syskonen får flest hål i tänderna

Parodontit – tandsjukdomen som kan skada hela kroppen

Tandhygienisten: Så ofta ska du byta tandborste

Annons