HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Parodontit – tandsjukdomen som kan skada hela kroppen

16 jun, 2020 
Tolv år. Så länge kan man förkorta sitt liv om man inte tar hand om sina tänder. Ändå tar få tandlossning på det allvar de borde, tycker tandläkaren Anna Wraxe.
Annons

”Men jag hade väl i alla fall inga hål?” Så brukar många av tandläkaren Anna Wraxes patienter reagera när hon berättar att de har tandlossning, eller parodontit som det egentligen heter.

– Många tar lätt på beskedet. De har ofta fina tänder utan så många lagningar och då är det svårt att ta till sig att de kanske ramlar ut till slut, säger hon.

Parodontit är en bakteriell infektion i tandköttet och skelettet kring en tand – och en dold folksjukdom. Det är långt ifrån alltid man själv kan se att man har tandlossning. Ibland kan bara några få tänder vara drabbade, ibland är sjukdomen spridd i hela munnen.

Tandlossning börjar i tandfickorna

– Ungefär hälften av alla människor drabbas på något sätt och många vet inte ens om att de har det. Inte förrän det är för sent.

Vid parodontit drar sig tandköttet långsamt bort från tänderna.

– På vissa syns det, men då har det gått rätt långt. Det vi tandläkare gör är att vi mäter fickorna runt varje tand.

Annons

Fickan är den ”vallgrav” runt tanden där popcorn-skal brukar sätta sig. Fickorna ska inte vara djupare än cirka tre millimeter.

I fickorna kan bakterier leva och frodas. Det är därför inte ovanligt att en obehandlad tandlossning luktar väldigt illa. Tandköttet kan också blöda och många tror felaktigt att det är normalt ”eftersom det alltid har blött lite grann”.

– Men blödning är nästan alltid tecken på en inflammation, säger Anna Wraxe.

Ökar risken för cancer och diabetes

Det som gör parodontit så allvarligt är att de bakterier som finns nere i tandfickorna på en parodontitpatient sprider sig ut i blodbanan. Det gör att immunförsvaret hela tiden måste jobba på högvarv för att försvara sig mot dem.

– Risken för hjärtinfarkt och stroke ökar drastiskt med obehandlad parodontit. Även risken för diabetes och cancer ökar. Man får ett kortare liv på grund av bakterierna och kvinnor verkar drabbas hårdare.

Annons

Anna Wraxe berättar att det finns en studie som visar att kvinnor med dålig munhygien kan förkorta sina liv med hela 12 år.

– Så parodontit är definitivt en folksjukdom man ska ta på allvar, säger hon.

Bästa sättet att förebygga sjukdomen är att gå på regelbundna undersökningar hos tandläkare eller tandhygienist.

– Tänk inte att du går först när du får besvär, då kan det vara för sent!

Så skyddar du dig mot tandlossning

✔ Gå regelbundet på undersökning hos tandläkare eller tandhygienist. Parodontit är svårt att upptäcka själv.

✔ Rengör mellan tänderna varje dag. Använd tandtråd eller någon form av mellanrumsborste i rätt storlek. Gör många gnugg och var inte rädd att rengöra ordentligt i tandköttskanten.

✔ Borsta gärna med eltandborste. Det är också lättare att få rent om det är är trångt mellan tänderna.

✔ Rök inte! Det kan skynda på en tandlossning, men det kan också göra att den aldrig blir bättre, även om du är duktig på att rengöra som du ska.

✔ Lyssna på din tandläkare och tandhygienist. De kan rekommendera bettskena, produkter mot muntorrhet och specialtandkrämer som också hjälper.

Foto: TT

Läs mer:

Tandhygienisten: Så ofta ska du byta tandborste

Ny studie: Yngsta syskonen får flest hål i tänderna

Har du ofta hål i tänderna? Här är tandläkarens 7 bästa tips

 

Annons