Så slipper du uppblåst mage i jul!

julstress

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fett, fibrer och kolhydrater är vad de traditionella julbordet brukar bestå av, ofta tillsammans med ett litet glas glögg, en snaps och ett par julöl. Härligt och gott i stunden – men efter andra varvet på buffébordet är det inte ovanligt att magen börjar protestera. Anledningen är att det lätt kan blir lite för mycket av det goda.

För att undvika krånglande magar har vi samlat ihop 5 enkla tips på hur man kan få sin mage att hålla sig lugn och nöjd hela kvällen!

Undvik att småäta

Småätandet är en stor bov till att magen mår som den gör under julen. Julkarameller, lussebullar, pepparkakor med ost och vin  – före, under och efter julmaten. Knepet är att försök undvika allt godis innan och efter maten.

 Sätt stop för småätandet – med 7-stegsmetod

Promenera mera

Få igång förbränningen redan innan julbuffén. Gå en rask promenad innan maten, det ger både frisk luft i lungorna och mer plats i magen. Väljer man dessutom att ta ett extra varv efter buffén kommer matsmältningen att komma igång mycket snabbare!

Visste du det här om promenader? 10 fantastiska hälsoeffekter!

Drick vatten

Börjar man med att dricka ett stort glas vatten innan man sätter sig till bords dämpar man den värsta hungern. Då blir det mycket lättare att äta lugnt och sansat, och njuta av varje tugga!

Hur mycket vatten ska man dricka per dag? Här är forskarens svar!

Mindre kolsyra

Både julmust och julöl kan få magen att bubbla och svälla upp. Men lugn, du behöver inte utesluta din favoritdryck! Knepet är att hälla upp och låta glaset stå en stund innan man börjar att dricka. Då hinner den värsta kolsyran försvinna!

Slipp halsbränna i jul – bästa tipsen

Stressa mindre

Försök att ta det lugnt. Visst, det kan låta lättare sagt än gjort, men det går! Se till att unna dig en lugn promenad någon gång under dagen, sitt ner i lugn och ro och ät, men framförallt – be dina nära och kära hjälpa till med alla julsysslor!

 Julstress avsnitt 1

Största bovarna på julbordet = uppblåst mage:

  • Fet mat
  • Lök, vitlök och kål
  • Torkad frukt
  • Bröd
  • Kolsyrad dryck
  • Alkohol

Man behöver absolut inte utesluta allt, men inte heller äta för mycket. Lagom är bäst. Ett annat knep är att blanda en god sallad som tillbehör – det kommer hjälpa magen att hålla sig lugn!

 Julsallader för alla smaker – 11 nyttiga recept!

Källa: Netdoktor.se

Ät dig till plattare mage – på fyra dagar

Platt mage

Läs också: Ät dig till plattare mage – på fyra dagar

Redaktionens tips
Dela på: