Så slipper du imma på glasögonen när du bär munskydd

kvinna med munskydd och immiga glasögon
7 frågor och svar om coronavaccinet
Slå på ljud

I Sverige finns omkring fem miljoner glasögonanvändare – som nu rekommenderas att bära munskydd mot coronasmitta också. Och den kombinationen kan vara knepig. När vi bär munskydd kommer vår varma utandningsluft att läcka ut och åka uppåt mot glasen, som är kalla. Då bildas kondens och glasen immar igen.

Folkhälsomyndigheten: Så använder du munskydd på ett säkert sätt

Som tur är finns det många råd och hacks som minskar risken för att glasögonen immar igen. Här är några av dem.

  • Köp ett munskydd som har en inbyggd metallremsa eller tråd som kan formas efter din näsa. Då kan du trycka till den så att den sluter tätt över näsan och det förhindra utandningsluften från att imma igen dina glasögon. Fråga på ditt apotek.
  • Ha ditt munskydd så nära ögonen som möjligt och bär dina glasögon ovanpå masken.
  • Vrid knytbanden som ett X runt dina öron, om det går. Så sitter skyddet tajtare mot ansiktet.

Tejp och tvål kan hjälpa mot imma

  • Tvätta av glasögonen med lite diskmedel eller hård tvål (flytande tvål fungerar inte). Det lämnar en tunn film som fungerar som en barriär mot fukt på glasen. Kolla gärna med din optiker att dina glasögon tål det först.
  • Testa tejp, om det kniper! Om skyddet glappar kan du använda en bit kirurgisk eller medicinsk tejp för att fästa munskyddet mot näsan och kinderna.
  • Köp våtservetter med ”anti-imma-effekt” hos din optiker. De skapar en fuktavstötande beläggning på glasen. Finns även som spray.
  • Det finns också särskilda anti-imma-munskydd att köpa. De är formgjutna över näsan just för att minska risk för imma när man har glasögon. OM Barrier Mask är ett sådant.

Källor: Specsavers, Cleveland Clinic mfl

Foto: TT

Utvald läsning