SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så skyddar du ditt barn i solen – 3 viktiga saker att tänka på

09 jun, 2017 
AvMikaela Råberg
Förr såg rekommendationerna visserligen annorlunda ut, men idag vet vi vikten av att skydda små barn från solens strålar. Här är tre saker att tänka på när det gäller solskydd och barn.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Dagarna när vi såg lekande, halvnakna och oskyddade barn vid strandkanten under gassande sol är förbi. Numera är vi medvetna om hur viktigt det är att skydda såväl små som stora från skadliga solstrålar.

– Det är lättare för barn att bränna sig, eftersom deras hud ännu inte är färdigutvecklad, berättar Maria Matsson på Aco, som arbetar med lagstiftning för bland annat kosmetiska produkter och läkemedel, däribland solskydd.

Läs också: Barnsjuksköterskan: Ni måste sluta smörja barnen med solspray

Hon berättar att problemet om barn bränner sig inte bara är tillfälligt. Eftersom solskador är något man bygger upp över tid är risken större att de som bränner sig vid ung ålder hinner utveckla problem som brännskador till slut kan ge.

– Ju längre man kan skjuta på att bränna sig desto bättre.

Här är Marias bästa råd för att solskydda barn:

1. Skydda med kläder

Täckande kläder är första linjens solskydd och solkräm är ett bra komplement. Det här gäller även vuxna.

Annons

2. Undvik direkt solljus

Små barn under ett år ska inte vara i direkt solljus överhuvudtaget, då varken hud eller pigment är färdigutvecklat.

– Vid den åldern är inte solkräm tillräckligt och barn bör hållas i skuggan. I ett varmare klimat, vid exempelvis Medelhavet eller i Asien, behöver de också smörjas fast de är i skuggan, säger Maria.

Läs också: Skydda dig i solen! 5 tips för soldyrkare

– Skydda med heltäckande kläder och smörj ansikte, händer och de ställen där kläderna inte täcker.

För äldre barn bör du se till att de vistas i en miljö där de kan söka skugga och det kan även vara bra att ta in dem mitt på dagen när solen är som starkast, eventuellt hålla dem skuggan.

4. Smörj in

Solskyddsprodukter för barn och vuxna innehåller ungefär samma typ av skydd, för barn är det dock särskilt viktigt att välja extra vatten- och sandresistenta produkter för att underlätta lek.

Annons

Även applikationsformen kan skilja sig och många barnvarianter är smidiga och anpassade för att lätt kunna smörjas på.

Läs också: Resa med barn – 7 smarta knep

– Barnprodukter bör vara utan färgämnen och parfym. Det finns också andra ämnen som barn kan reagera på, men som vuxna inte är känsliga för, som bör undvikas i solkrämer för barn, säger Maria. För de allra minsta barnen är produkter med enbart partikelfilter ett bra alternativ.

Har du inget solskydd för barn och det står mellan att smörja barnet med solskydd för vuxna eller inget solskydd alls ska du så klart smörja ditt barn med solskyddet för vuxna.

– Barn ska dock i första hand skyddas med kläder och skugga.

Foto: IBL

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons