SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Så reagerar din kropp på en kram

26 apr, 2020 
AvMåBra
En kram är bra för hälsan!
Kramar gör underverk för hälsan, både fysiska och mentala!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Effekter en kram har på din kroppBrand logo
Effekter en kram har på din kropp

I dessa coronatider blir vi ständigt påminda om vad fysisk beröring och bristen på den samma innebär. De flesta av oss har en familjemedlemmar eller vänner vi inte kan träffa och krama i den utsträckning vi är vana vid.

Inom familjen kan vi fortfarande krama, trösta och vara fysiska – och tur är väl det. För så här bra mår vi av att kramas:

När vi kramar varandra frigörs oxytocin, ett må bra-hormon som spelar en nyckelroll i vårt välmående. Det gör att vi slappnar av och försätter oss i ett läge där vi enklare knyter an till varandra. Men det är inte bara relationen mellan förälder och barn som stärks, eftersom även endorfiner frigörs kan en kram också trösta och verka smärtstillande – eftersom det hormonet blockerar smärtsignaler och ökar cirkulationen.

Kramar ger tröst

En varm kram kan också trösta mer på djupet, nivåerna av dopamin och serotonin – även dessa kopplade till lyckokänslor – boostas också. Den som känner sig nedstämd kan få snabb hjälp i en tröstande familjemedlems eller väns armar.

Annons

Kramar minskar stress

Dessutom minskar kramar stress, studier har visat att fysisk beröring av någon vi tycker om kan kapa kortisolet, det hormon som kopplas på när vi känner oss stressade.

Flertalet studier har också påvisat att kramar sänker pulsen och därmed kan bidra till sundare blodtryck och hjärthälsa.

Skrivna kramar ger också effekt!

I väntan på att du kan dela ut och ta emot fysiska kramar kan du passa på att dela ut dem digitalt eller via ett vanligt brev. Enligt en amerikansk studie fann man hälsofördelar både bland dem som skrev och tog emot kärleksfulla brev och meddelanden.

Så: även den skrivna kramen har en fördel för både författaren och läsaren.

 

Kram från MåBra-redaktionen!

 

Läs också:

Därför vill du ”krama sönder” gulliga barn och djur

Därför ska du undvika kramar innan viktiga möten

Annons