SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så påverkas din tarmflora av all skräpmat

20 jun, 2016 
Att skräpmat är dåligt för vår hälsa på många olika sätt är intet nytt. Men nu har forskning kunnat visa att skräpmaten dessutom förändrar vår tarmflora till det sämre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I dokumentären Supersize me äter Morgan Spurlock McDonalds-mat i en månad i sträck. Han gick upp i vikt, skadade levern och fick abstinensbesvär när han slutade. I dokumentären förklarade läkare varför, och orsaken som uppgavs var den giftiga blandningen av kolhydrater, fett och tillsatta kemikalier. Men enligt en artikel i I Fucking Love Science finns ytterligare en förklaring – nämligen tarmbakterierna.

Läs även: Så påverkar tarmbakterierna hur mycket du väger

Tarmbakterier är viktiga för oss inte minst för att de tillgodoser oss med vitaminer, mineraler och näringsämnen. Men forskning har visat att en intensiv diet med höga fetthalter leder till att tarmfloran förändras till det sämre.

Läs även: Så minskar du din sociala fobi – med nyttiga tarmbakterier

I en nyligen publicerad studie undersökta man två grupper: afrikaner vars diet främst bestod av bönor och grönsaker, och afro-amerikaner vars diet innehöll höga halter av fett, djurprotein och relativt lite fibrer (likt skräpmat).

Annons

De båda grupperna fick under en period byta kosthållning, och resultaten talade sitt tydliga språk. Afrikanerna mådde dåligt av sin nya diet; deras metabolism förvandlades till diabetisk och ohälsosam efter bara två veckor. Afro-amerikanerna mådde å andra sidan bättre av den nya dieten och risken för tarmcancer minskade. När man sedan undersökte tarmfloran i de båda grupperna kunde man se att bakterierna hade förändrats drastiskt hos samtliga deltagare.

Läs även: Bakteriebanta: Maten som gör viktjobbet åt dig!

Annons