Så påverkas din hälsa av din längd – 4 exempel

Hur många är vi inte som önskat att vi var några centimeter längre? Som struttar runt i löjligt höga klackar för att få den där extra gracen (och slippa få nackspärr så fort det ska minglas).

För visst är det ståtligt med långa människor? Men kanske är det inte bara positivt. Förutom att man istället känner sig löjlig i ett par snygga, höga klackar så kan det faktiskt sätta sina spår på ens hälsa.

Här är 4 exempel på hur det kan göra skillnad på hälsan att vara lång.

Läs också: 5 värdefulla klädtips till alla långa kvinnor 

 

Högre risk för blodproppar

Jupp. Det finns en bevisat högre risk för långa människor att råka ut för en blodpropp. Senast i september gjordes en studie som visar att män som var kortare än 160 centimeter löpte 65 procents mindre risk för farliga blodproppar än män som var över 188 centimeter.

Och hos gravida kvinnor kunde man se att de som var kortare än 155 centimeter hade 69 procent mindre risk att drabbas än kvinnor som var över 183 centimeter.

Forskarna tror att en anledning helt enkelt kan vara att lång personer också har längre ådror – alltså större yta för proppar att kunna fastna på. Högre tryck i benvenerna på långa kan också vara en bakomliggande orsak.

Läs också: Blodpropp – 10 saker som ökar risken

 

Ökad risk att dö i cancer

Enligt en studie som publicerades förra året i Lancet Diabetes & Endocrinology, så ökar risken att dö i cancer med 4 procent per 6,35 centimeter längd. Att vara lång har förstår mycket mad arvsmassa att göra, men kan också vara en indikator på att man har överätit kaloririka djurproteiner under en viss period av växandet, vilket kan aktivera tillväxten i cellerna men också göra dem mer mottagliga för mutationer.

Enligt forskare kan sambandet också ha att göra med att längre personer också har större organ – vilket gör att det finns fler celler som kan utsättas för maligna förändringar.

Andra studier har också visat att långa och feta män har större risk att utveckla prostatacancer, medan långa kvinnor i högre grad riskerar melanom, bröst-, äggstocks- och tarmcancer.

Läs också: Cancer: 9 goda vanor som skyddar

 

Mindre rik för diabetes och hjärtsjukdom

I samma Lancet-studie kunde man också se att för varje 6,35 centimeters längd minskade risken för att dö av hjärtsjukdom med 6 procent. Det tros bero på att längre människor har större lungor och hjärta, som alltså inte påverkas lika mycket av de dåliga levnadsvanor som kan leda till hjärtsjukdom, jämfört med för korta personer.

Dessutom kan samma överätande som nämndes ovan vara ett skydd på andra sätt – det kan trigga en ökad produktion av hormoner som hjälper kroppen att kontrollera blodsocker och kolesterol.

Läs också: Så minskar du risken för diabetes

 

Kan störa hjärtrytmen

När en 16-årig studie presenterade vid en kardiologikonferens i april visade det sig att stora kvinnor (långa eller feta) löper nästan tre gånger så stor risk för att utveckla förmaksflimmer, en hjärtsjukdom som stör ut hjärtrytmen.

Ju större kvinnan är som ung vuxen desto större blir risken att drabbas av sjukdomen. Det beror på att större celler i kvinnans hjärta kan störa ut de elektriska vågorna, och den extra pressen på lungorna som kommer av den extra tyngden kan göra att hjärtat utvidgas.

Läs också: Så ska du leva för att få ett friskare hjärta

Värt att tillägga är dock att din längds påverkan på din hälsa är väldigt liten, jämfört med faktorer som kost, motion, rökning och alkohol!

Källa: Health   Foto: IBL

Utvald läsning