SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så mycket kaffe dricker en koffeinist – är du i riskzonen?

16 feb, 2018 
AvDavid Johansson
Hur mycket kaffe ska man dricka på en dag?
Drabbas du av huvudvärk och obotlig trötthet om du inte får ditt kaffe? Då kan du vara en koffeinist.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det kanske låter obehagligt – men koffein är en beroendeframkallande drog. Det kanske inte är dagens största scoop, men många går runt med ett kaffeberoende utan att antingen veta om det eller vill erkänna det för sig själva.

Läs också: Fortsätt fika! 6 anledningar att ta en kaffepaus 

Kaffe är en oerhört populär dryck världen över. Den dricks på olika sätt världen över; i Sverige och resten av Norden bälgar vi som bekant i oss kaffe som om det var källan till evigt liv, ungdom och oändliga rikedomar.

När Finlands kaffe- och rosteriförbund förra våren meddelade att man fortfarande var världens ledande kaffedrickare, där varje invånare i snitt drack 3,5 koppar om dagen – som motsvara omkring 10 kilo kaffe per invånare och år – låg Sverige inte långt efter. I vårt avlånga land dricker vi cirka 3,2 koppar per person och dag.

Läs också: Kaffeexperten: Så länge verkar koffeinet i din kropp

Annons

Kaffe är världens bäst säljande drog. John Hopkins University utförde nyligen en studie där man fann att vissa sidoeffekter av kaffekonsumtion bland annat är:

  • ångest
  • skakningar
  • orolig mage.

Alla som fått i sig en eller två koppar för mycket, i ett desperat försök att bli pigg en sen eftermiddag på jobbet, känner antagligen igen sig i dessa symptom. Försöker man däremot sluta dricka kaffe kan det ge biverkningar som:

  • huvudvärk
  • trötthet
  • influensaliknande symptom

Här blir det då en fråga om avvägning vilka symptom man föredrar.

Läs också: Ny studie: Därför ska du dricka tre koppar kaffe om dagen

Det brittiska hälsodepartementet menar däremot att för att någon ska kunna definiera sig som koffeinist krävs ett intag av 600 milligram koffein per dag, vilket motsvarar ungefär sex koppar kaffe. De rekommenderar också att man inte får i sig mer än 400 milligram koffein om dagen.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons