Så kan dina matval påverka storleken på din hjärna!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En ny studie som publicerats i Neurology indikerar att människor med en hälsosam kosthållning kan ha större hjärnor än andra.

Forskarteamet på Erasmus University Medical Center i Nederländerna undersökte matvanorna hos över 4 000 personer samt analyserade deras hjärnor med hjälp av magnetröntgen under 10 års tid.

Läs också: Medelhavsdiet kan minska risken för bröstcancer

Undersökningen visade att de som åt enligt medelhavsdieten eller liknande – mycket frukt och grönt, feta fiskar och mindre andel rött kött – hade större hjärnvolym. De hade också mer grå och vit massa, det vill säga en högre nervdensitet. Även hippocampus, hjärnans minnescentrum, var större hos de som åt mer hälsosamt.

Ingen av matgrupperna kunde pekas ut som ensam ansvarig utan det var den kombinerade effekten av frukt och grönt, fisk, mjölkprodukter, fullkorn och nötter som verkade bidra till den ökade hjärnvolymen.

Undersökningen visade också att de som drack mindre söta drycker (som läsk) hade större hjärnvolym.

Läs också: Choklad – ät det varje dag och få en yngre hjärna

Enligt forskarteamet finns ett samband mellan större hjärna och bättre kognitiv förmåga och bättre minne, men påpekar att det behövs mer forskning innan man kan fastställa hur man aktivt kan påverka hjärnans storlek och funktion genom sina kostval. Forskarna ser dock flera nya ingångar till hur de här resultaten kan användas till vidare undersökningar om hjärnan och störningar i dess utveckling.

Källa: time.com  Bildkälla: IBL

Redaktionens tips
Dela på: