Så gör du för att råda bot på sömnlösheten

Du ligger och stirrar i taket – medveten om att klockan ringer om bara tre timmar. Ännu en sömnlös natt som kommer att leda till en arbetsdag med sämre koncentrationsförmåga, ork och lust. Det vet du sedan gammalt.

Du kanske undrar vad du gör för fel? Varför kan just du aldrig somna? Vetenskapens Värld rapporterar om en ny forskning som visar att personer som lider av sömnlöshet kan ha förändringar i hjärnan. Det är alltså inte ”ditt fel” att du inte kan sova. Däremot, menar sömnforskare, kan man lära sig hur man råder bot på sömnlösheten.

John Axelsson är sömnforskare vid Karolinska Institutet och säger till Vetenskapens Värld att det bästa sättet att förändra sina sömnbeteenden är via kognitiv beteendeterapi, KBT. Hela 70-80 procent upplever förbättring genom metoden som går ut på att lära sig att sova på nytt och förändra sina tankar kring sömn. Men det handlar också om att skapa rätt förutsättningar.

– Ta bort allt stimuli från sängkammaren. Inga datorer, tv-apparaten eller mobiltelefoner som kan störa dig. Ta bort boken som får ditt intresse och klockan som stressar dig, säger John Axelsson till SVT.

Sömntabletter och KBT har visat sig fungera lika bra för att på kort sikt råda bot på sömnlösheten, men långsiktigt har det visat sig att KBT är överlägset bäst.

Utvald läsning