Så förändras sömnen när vi blir äldre

Så vet du om din trötthet är något annat.

Har du samma sömnvanor i dag som för 10, 20 eller 30 år sedan? Troligtvis inte. En ny undersökning visar att vår sömn förändras mycket genom åren.

När vi blir äldre tenderar vi att bli mer morgonpigga. Vi går och lägger oss tidigare och vaknar också tidigare på morgnarna, konstaterar forskare från Université de Lausanne i Schweiz.

Läs mer: Har din sömnbrist satt sig runt midjan?

Totalt sett sover vi färre timmar än tidigare, men samtidigt förbättras sömnkvalitén under dessa timmar, så att vår sömn blir mer effektiv och vi känner oss mindre trötta under dagen. Att vara trött hela tiden är vanligare bland yngre personer.

Läs mer: Så påverkas hälsan av dina sömnvanor

Detta trots att vi blir mer lättväckta med åren och att det, åtminstone för kvinnor, börjar ta längre tid att somna på kvällarna. De äldsta kvinnorna i studien var också de som i störst utsträckning låg och vände och vred på sig i sängen utan att kunna komma till ro.

Läs mer: Så tänker du dig till en bättre sömn

Studien visade också hur vanligt det är att lida av sömnproblem. Bland de 5 064 deltagarna, som var mellan 35 och 75 års ålder, var det 2 966 som inte hade några sömnsvårigheter. Drygt 41 procent led alltså av sömnproblem.

 

Alltid trött? MåBra berättar varför!

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.

Läs mer

 

Sov gott med MåBra:s sömnskola

somnskola

Kan man lära sig att sova bättre? Javisst, säger KBT-psykoterapeuten Elisabeth Stenbeck. Häng med på en lärorik redovisning i sömnskolan (du får somna under lektionen…)

Läs mer

 

Alltid trött? De 7 vanligaste orsakerna!

Gäsp! Vägrar kroppen vakna trots att klockan är långt efter lunch? Här är sju vanliga orsaker till oförklarlig trötthet – och vad du kan göra för att piggna till!

Läs mer

Utvald läsning