Så får du hela familjen att vilja träna

Låt barnen vara med och träna

Oavsett om du har småbarn eller skolbarn kan det vara svårt att pussla ihop vardagen så att träningen hinns med. Men om du slutar tänka på träning som något du måste göra på egen hand – och istället involverar hela familjen – får du både motion, kvalitetstid med barnen och en möjlighet att inspirera till hälsosamma vanor. Det menar PT:n, gruppträningsinstruktören och träningsbloggaren Terese Alvén, aktuell med sin nya bok Träna tillsammans med familjen.

Här ger hon sina bästa tips kring hur du lyckas med familjeträningen.

Välj rätt tidpunkt
Se till att alla i familjen är pigga och orkar röra på sig. ”När jag tränar själv tränar jag helst på morgonen, för det passar vår familj, men när jag tränar tillsammans med barnen sker det helst på eftermiddagen efter förskolan”, säger Terese Alvén till MåBra Mamma. ”Det är bra att inte göra det alltför nära sänggående, då det kan göra att barnen är för mycket uppe i varv för att somna.”

Våga vara utomhus
Att det börjar bli höst betyder inte att du måste träna inomhus. Så länge ni är klädda efter väderlag finns det många fördelar med att motionera ute, där det går att röra sig fritt.

”Det går att vara utomhus året om och barn tycker många gånger det är roligt att vara ute i regn och rusk”, säger Terese.

Var lyhörd för barnens behov
Tänk på att du måste nå barn på deras nivå och inse att de peppas av andra saker än vi vuxna.

”Barn har inte tålamod att lyssna på instruktioner utan vill bara sätta igång bums. Anpassa träningen så den passar alla”, tipsar Terese.

Motivera soffpotatisen
Har du barn som helst sitter i tv-soffan eller spelar dataspel? Ännu större anledning att försöka motivera till motion!

”Hitta aktiviteter som barnen tycker är ‘minst tråkiga’ och locka till rörelse”, säger Terese. ”Utnyttja också dataspelsintresset – det finns spel där du rör dig framför teven. Även dansvideos finns för barn, ett roligt sätt att komma igång.”

Var en sund förebild
Barnen lär sig av dig och tar efter det du gör. Var därför noga med att förmedla en sund inställning till kroppen och motionen. Uppmuntra till tränignsglädje istället för tvång.

”Prata om att du tränar för att må bra och vara stark. Prata inte negativt om din kropp eller andras och prata om hur kul det är att kunna kasta bollen långt, orka springa länge och att du tränar för att orka göra allt det roliga som livet erbjuder. Det smittar av sig!” säger Terese, som skrivit om sina tidigare erfarenheter av ätstörningar i debutboken Viktig: Från matmissbrukare till träningsförebild.

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Jane Haglund

LÄS MER:

Motion utomhus – bättre än gymmet

Strunta i gymmet och träna utomhus istället. Ge dig ut i naturen för att svettas och bli friskare!

Läs mer: Motion utomhus – bättre än gymmet

 

Snabb och effektiv hemmaträning!

Är du i närheten av en bänk och har några minuter över? Testa PT-Leilas enkla träningspass – effektivt, snabbt och roligt!

Läs mer: Snabb och effektiv hemmaträning!

Utvald läsning