FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så dåligt sover föräldrar – i minst sex år efter födseln

05 mar, 2019 
Föräldrar sover dåligt
Att sömnen påverkas av att få barn är knappast någon nyhet. Men man håller ju hoppet uppe – snart blir det väl bättre ändå?! Både ja och nej. Bättre, ja, men helt gott kan du inte vänta dig att sova de närmaste sex åren, enligt en ny studie.
Annons

Studien som gjordes vid University of Warwick i Storbritannien, och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sleep, baseras på intervjuer med över 2 500 kvinnor och 2 100 män mellan 2008 och 2015. Varje år fick de redogöra för hur många timmars sömn de fick en genomsnittlig vardag samt helgdag. De fick även betygsätta sin sömnkvalitet på en skala från 0 till 10. 

De första tre månaderna efter förlossningen var inte helt otippat de värsta ur sömnperspektiv, och mammorna sov allra sämst. Männen sov i genomsnitt 45 minuter mindre än tidigare, medan kvinnorna sov över en timme mindre per natt jämfört med sömnvanorna under graviditeten. Även sömnens kvalitet försämrades – och alla som varit gravida vet att man sällan sover som en stock under graviditetens sista halva heller…

Barns – och föräldrars – sömnkvalitet har stora individuella skillnader, men för de flesta barn brukar sömnen stabilisera sig efter ett par år. Att sömnen påverkas så pass länge har alltså inte bara med barnens sömnvanor att göra, utan påverkas även av andra faktorer och sysslor som tillkommer när man blir förälder, mer på ”att göra-listan” helt enkelt.

Annons

– Kvinnor tenderar att uppleva mer sömnstörning än män efter ett barns födsel, eftersom mammor oftare har rollen som den primära vårdgivaren, säger Sakari Lemola, är en av forskarna bakom studien, till The Independent och fortsätter:

– I vårt samhälle är det oftare mamman som går upp när ett barn gråter. Det finns par där det är tvärtom men de är helt klart en minoritet.

Ammande mammor sov ännu sämre

De mammor som ammade sov ännu sämre, i snitt ytterligare 14 minuter mindre per natt. Inte helt ologiskt med tanke på att många bebisar sover lite längre mellan matningarna om de äter ersättning och heller inte stör mamman på riktigt samt sätt genom att vilja ”snutta”. Dessutom kan partnern hjälpa till och mata med flaska.

Förutom att man kan hjälpas åt om man är två, spelade det i övrigt väldigt liten roll om man var ensamstående förälder. Inte heller vilken ålder, eller övriga sociala faktorer, exempelvis inkomst, hade någon avgörande inverkan – sömnbristen drabbar alla lika hårt.

Annons

När barnet nått sex års ålder (så länge som studien sträckte sig) hade sömnglappet mellan föräldrarna förvisso jämnat ut sig, men papporna sov fortfarande 15 minuter mindre än före barn och mammorna 20 minuter mindre.

Vågar du se ännu mer krass sanning om den förlorade sömnen? Med den här sömnkalkylatorn kan du räkna ut hur mycket sömn du har missat sedan du blev förälder.

Källa: Sleep

Bildkälla: TT

Läs också:

Succéförfattaren tipsar: Så får du små barn att sova gott

6 saker du inte visste om din och barnets sömn

5 anledningar att ta en tupplur varje dag

Annons