SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så blir du av med din inre oro

14 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Orolig, stressad, missnöjd och deprimerad. Känslor som ofta uppkommer redan under barndomen, menar psykologen. Men det går att jobba sig ur den oroliga känslan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De flesta av oss har känt inre oro i olika situationer. Men för vissa är den inre oron permanent. Enligt psykoterapeuten Inge Holm, som har skrivit boken ”The Inner Unrest”, är det en form av livsstress där oron är som ett konstant bakgrundsljud tillsammans med andra tillstånd av obehag som missnöje, nervositet, depression, ångest, tristess, rastlöshet, överväldigande trötthet och irritation.

Den permanenta inre oron kan manifestera sig på många fler och ofta diffusa sätt, och de som lever med den har ofta svårt att sätta fingret på vad det är som är fel.

– Inre oro kan visa sig fysiskt som muskelspänning, huvudvärk, brösttryck eller annan smärta. Du kan ha svårt att sova och koncentrera dig, ha aptitproblem och andra klassiska symptom på stress. Men det är inte fråga om stress i vanlig bemärkelse, eftersom livstress går djupare och handlar om att ha levt med ett nervsystem sedan barndomen som är i konstant beredskap utan att kunna hitta vila att återhämta sig. Livet blir alltså en form av utmattningskamp där man inte lever i nuet utan istället är fångad i att fundera över det förflutna och oro för framtiden, säger Inge Holm till Kk.no.

Annons

Handlar om ett anknytningstrauma

Om andra människor frågar varför du känner inre oro, har du ofta ingen aning om vad det kommer från. Enligt Inge Holm är det först när du tittar på oron genom en förståelse att det handlar om ett anknytningstrauma, som du börjar förstå dig själv och dina symtom på ett annat sätt. Många förknippar ordet trauma med våldshändelser som bilolyckor, flygolyckor, naturkatastrofer, mord och våldtäkt. Men trauma handlar inte bara om sådana upplevelser, utan också att mycket tidigt i livet, medan nervsystemet och hjärnan var outvecklade, inte fick tillräcklig säkerhet från de personer till vilka de var förknippade, det vill säga din mamma och pappa. Med andra ord har du ett anknytningstrauma.

– När du som barn inte har känt dig säker, har du varit tvungen att vara extra uppmärksam på din omgivning, och därför har du förväntats vara i ständig beredskap. Din inre oro som vuxen är konsekvensen av att ha varit i beredskap under den mesta tiden av livet, säger Inge Holm.

Kvinna som känner inre oro
Inre oro handlar i många fall om ett anknytningstrauma du varit med om som barn, menar psykologen.

Hon berättar att den inre oron ofta blandas med en ångest inför framtiden.

– Att känslomässigt försummas kan jämföras med att äta en måltid som du inte vet saknar några viktiga vitaminer. Du äter och äter, men får ändå inte i dig näring. Till exempel kan det vara så att föräldrarna är oroliga för något annat än barnet. Det kan vara deras svåra förhållande eller deras egen inre oro, eftersom de inte känslomässigt fylldes när de var barn och därför inte kan överföra det till sina egna barn. Föräldrarna skapar osäkerhet hos barnet när de inte kan se, känna och tillgodose barnet som barnet är. Barnet är antingen mycket överlåtet till sig själv, eller så kontrolleras det, överbeskyddas eller agerar mammas eller pappas terapeut. Det är ofta kännetecknande för dynamiken mellan föräldrar och barn att barnet inte känner sig tillräckligt bra.

Annons

Kan få trötthetsdepression

Den inre oron är ett tillstånd av ångest där du går in i en ond cirkel av oro för framtiden och tankar från det förflutna, vilket i sin tur förstärker ångesten och leder till mer obehagliga tankar. Ångesten kommer så fort du inte är upptagen med någon annan aktivitet.

– Många människor med inre oro piska sig själva hårt, för så snart de slappnar av kommer ångesten. Nervsystemet säger: ”Du bör inte slappna av, för när du släpper kommer något hemskt att hända.” Så var det i barndomen. För att släppa den inre oron och slappna av dricka vissa några glas vin, vissa är på sociala medier eller äter för att stoppa oron. Andra blir beroende av arbete, sex, spel eller träning. Problemet är att det inte hjälper i det långa loppet och att man kan hamna i en trötthetsdepression, säger Inge Holm.

Motgift mot inre oro

Den inre oron och ständiga larmberedskapen är en konsekvens av att man inte har byggt upp en förmåga att återhämta sig, ladda och vila. Motgift mot den inre oron är därför att återskapa sin medfödda förmåga att återhämta sig.

Annons

– Vi människor är utformade för att kunna slappna av och återhämta oss, så vi kan lära oss det igen. Det handlar om att låta hjärnan och nervsystemet förstå att man inte behöver vara vaken, eftersom det inte finns någon verklig fara. Meditation är ett av sätten att lära sig att slappna av, på samma sätt som man kan öva på att hitta frid i naturen, säger Inge Holm, och betonar att det är viktigt att ha goda, säkra relationer som vuxen, eftersom de har en läkande effekt.

9 vägar till inre ro

 1. Du kan lära dig att koppla av och återhämta dig på många sätt: Lyssna på avkopplande musik, gå promenader, dansa, var ute i naturen, träna måttligt, få en god natts sömn.
 2. Yoga och mindfulness har visat sig vara effektiva för att utöva förmågan att återhämta sig.
 3. Se till att du har vänner som du kan lita på och som vill dig det bästa.
 4. Öva på att be om hjälp.
 5. Prata med andra om hur du mår.
 6. Ta väl hand om din kropp. Få massage och wellnessbehandlingar. Var öppen för att prova olika saker, så att du får reda på vad som fungerar för dig.
 7. Förbered dig på att det kommer att komma ögonblick av obehag, eftersom det är en del av livet.
 8. Var beredd att ta dig tid att ändra dina inlärda mönster.
 9. Om du har svårt att arbeta med det själv, sök terapi.
  Källa: Inge Holm, psykoterapeut

Källa: kk.no   Foto: TT   Av: Annette Aggerbeck

Läs mer:

Orolig jämt? Här är vardagsknepen som hjälper dig

Dämpar alkohol stress och oro? Svaret är oväntat

Så hjälper du ditt barn hantera oro och rädsla

Annons