Artikeln innehåller reklamlänkar
FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så använder du knipkulor för att träna bäckenbotten

01 sep, 2017 
AvJohanna Svan
Knipkulor används, till skillnad från vad de flesta tror, oftast inte som sexhjälpmedel, utan för ge en starkare bäckenbottenmuskulatur.
Annons

Olika knipövningar stärker bäckenbottenmuskulaturen och tränar och stimulerar vaginans muskler. Knipkulor fungerar både för dig som känner förändringar efter förlossning, har svårt att hålla dig när du är kissnödig eller har svårt att hålla tätt när du anstränger dig. Men även för att förebygga besvär.

Vad är knipkulor?

Knipkulor är tyngder, oftast två stycken, som är sammanlänkade. Kulornas diameter är vanligtvis 3-4 cm och materialet varierar mellan allt från mjuk silikon till hårdplast eller glas. Använder man knipkulor vid knipövningar brukar resultatet bli bättre än knipövningar utan knipkulor.

Så använder du knipkulor bäst

Använd glodmedel för att underlätta införandet. De flesta kvinnor tycker det är enklast att ligga ner när de använder knipkulor, det är också enklare att hitta bäckenbottenmuskulaturen när du ligger ner. Lägg dig på rygg med lätt böjda ben och för in kulorna i slidan. Eller hitta den ställning som passar bäst för dig.

Annons

Tänk på att andas lugnt och bara spänna bäckenbottenmuskulaturen, ingenting övrigt i kroppen. Efter ett par gånger kan du testa om du kan hålla kvar kulorna stående och i så fall även prova att gå runt lite med knipkulorna inne.

Knipövningar

Knipövningar med knipkulor hjälper till att få bättre känsla för bäckenbottens funktion och ger bättre kroppskännedom.

I början: Träna i korta sekvenser, cirka 2-4 sekunder genom att lyfta upp och dra in bäckenbottenmuskulaturen och ändtarmens slutmuskel. Vila sedan cirka 10 sekunder innan du kniper igen. Fortsätt 5-15 minuter beroende på hur van du är.

När du är van: Knip allt du kan och håll kvar i 5 sekunder. Slappna av lika länge och upprepa 10 gånger.

Om du vill förebygga problem och förbättra din bäckenbottenmuskulatur så rekommenderas knipövningar varje dag, helst 2 gånger om dagen i 8-20 veckor, och därefter några gånger i veckan för att bibehålla effekten.

Annons

Tips!

Silikon är det behagligaste och mest kroppsvänliga materialet när det gäller till knipkulor. Snöret som håller samman kulorna är en viktig detalj. Snören i tyg har en tendens att suga åt sig bakterier. Även här är silikon det bästa valet.

Det mest hygieniska är om knipkulorna är helgjutna.

Om du får träningsvärk efter knipövningar med knipkulor kan det kännas ungefär som mensvärk.

Här kan du köpa knipkulor:

Knipkulor med utbytbara vikter från LELO

Knipkulor med utbytbara vikter från LELO. Här kan du köpa (reklamlänk).

Belladot Britt knipkulor

Belladot Britt knipkulor. Här kan du köpa (reklamlänk).

Bild: IBL Källor: knipkulor.se och knipkulorna.se

Annons