SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

10 saker du ska rensa ur ditt hem – för hälsans skull

18 aug, 2020 
prylar att rensa ur hemma
Är det dags att rensa ur lite prylar där hemma? En del saker kan vara fulla med bakterier, andra kan ha tappat sin funktion. Här är 10 prylar du bör städa ur ditt hem – för din hälsas skull!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 saker som gör oss lyckligaBrand logo
10 saker som gör oss lyckliga

1 Gamla plastlådor

Gå igenom dina gamla plastbunkar och släng gamla och de du inte behöver – som bara gör det stökigare. Släng också burkar med sprickor eller repor i.

Plast kan innehålla kemikalier som inte är bra för oss och och är de välanvända ökar risken för att vi får i oss gifterna. (Kom också ihåg att inte värma mat i plastbunkar, lägg över på tallrik eller använd glas istället.)

2 Kökssvampen

Kökssvamp kan innehålla bakterier

En av prylarna med mest bakterier i, hemma i hushållet, är … kökssvampen! Då den ofta är fuktig länge gror bakterierna lätt till sig och trivs som fisken i vattnet. Råkar du få fel sorts bakterier i svampen så gror de snabbt till sig och sprider sig till allt svampen rör vid.

Bakterierna dör inte nödvändigtvis om man tvättar svampen i diskmaskin. Det kan vara bättre att använda andra alternativ – tunna disktrasor till exempel som torkar snabbare.

Annons

3 Skärbrädor i plast

När vi skär i plastskärbrädor blir det små sprickor i dem. Här trivs bakterier fint om de får fäste. Och de är svåra att bli av med när de väl har flyttat in.

En skärbräda i trä kan vara ett bättre alternativ. I trät finns naturligt skydd mot bakterier som inte gror till sig lika lätt.

4 Slitna tandborstar

När tandborsten börjar bli sliten är det dags att byta ut den bums. Använd din tandborste i allra högst tre månader för att den fortfarande ska vara effektiv.

Är borsten sliten kan bakterier bildas i den vilket i sin tur kan leda till infektion om du har otur.

5 Onödiga prylar

Mycket prylar att rensa bland

Prylar som bara tar upp plats hemma och gör ditt hem stökigare kan påverka dig mer än du tror. Mentalt. Att rensa i röran kan göra att du känner dig betydligt lugnare. Rensa i röran, ge bort det du inte behöver och släng saker som inte kommer att användas längre.

Annons

6 Kläder du inte använder längre

Precis som med prylar som bara tar upp utrymme kan kläder ge osköna känslor. Har du till exempel kläder som du har vuxit ur så brukar det sällan kännas bra att se dem dagligen. Ha kvar de kläder som du använder just nu, som du verkligen trivs i.

7 Gamla springskor

Löparskor slits när vi använder dem och tappar sin förmåga att dämpa och skydda kroppen i stegen så småningom. Dämpningen avtar alltså efter tid och kan då öka skaderisken, eftersom kroppen belastas mer i stegen. Löparskor bör bytas efter varje säsong.

8 Gammal mascara

Mascara som kan vara dags att rensa ur

Om din mascara har varit öppnad i mer än två månader så kan det vara dags att slänga den. Varje gång du använder den så borstar du på bakterier på fransarna. Och får bakterier på borsten då ännu mer bakterier redan finns på fransarna också.

Annons

Bakterierna gror till sig i den fuktiga miljön. Eftersom fransar finns till för att skydda ögonen från bakterier så är det förstås viktigt att inte tillföra dem istället. Byt mascara ofta.

9 Gammalt läppglans

Precis som med mascara gror bakterier till sig snabbt i läppglans, liksom i de flesta typer av flytande makeup. Har du små sprickor i läpparna riskerar du att få in bakterier där som leder till infektion. Följ utgångsdatum eller använd ditt läppglans i allra högst sex månader efter du öppnat det.

10 Välanvända behåar

Behåar är ett plagg som vi ofta glömmer att byta ut. Med tiden tappar de sin elasticitet och ger inte längre det stöd det en gång gjorde. Tvättar vi dem i maskin skyndar det på processen. Om en behå tappar sin funktion kan det både ge problem med ryggvärk om man har stor byst och bröstvävnaden påfrestas i onödan.

Källa: Health Foto: TT

LÄS MER:

Så ofta ska du tvätta dina lakan – för att slippa dessa 5 hälsofaror

8 saker vi glömmer när vi städar vardagsrummet

Rensa köket som Marie Kondo – för hälsans skull

Annons