SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Raynauds fenomen? Så värmer du bäst "likfingrarna"

16 nov, 2017 
Kalla, vita fingrar, eller "Raynauds fenomen", är ett gissel för de drabbade. Men det finns finns botemedel och tricks som får blodet att återvända. Här är några tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vad är Raynauds fenomen?Brand logo
Vad är Raynauds fenomen?

Får du kalla fingrar som blir vita i kylan? Om dina fingrar ofta blir likbleka när det är kallt kan du lida av vad som kallas ”Raynauds fenomen”.

Det är ett otrevligt fenomen som drabbar ungefär 20 procent av alla svenska kvinnor och två procent av männen. Orsaken till fenomenet är nedsatt blodflöde i fingrar eller tår som beror på tillfälliga kramper i blodkärlen.

Det är helt normalt att händerna – och även fötterna – blir kalla när temperaturerna sjunker, eftersom kroppen prioriterar att hålla resten av kroppen varm. Men för den som lider av Raynauds fenomen "överreagerar" systemet, vilket innebär att kroppen stryper blodflödet i händerna så att fingrarna blir alldeles vita.

Läs också: Raynauds fenomen? Saker vi med vita fingrar upplevt

De drabbade får alltså lätt så kallade ”likfingrar”. Det vill säga kalla fingrar som vitnar i kylan och där det kan ta en bra stund innan de blir varma igen. Uppvärmningsprocessen kan dessutom vara förenad med visst stickande obehag i fingrarna. Det gör, kort sagt, ont.

Annons

Primär och sekundär Raynauds

Uppkomsten till Raynauds är oklar men sjukdomen är till viss del ärftlig. I dag talar man ibland om primär och sekundär Raynauds. Den primära varianten är medfödd, men börjar oftast yttra sig i de sena tonåren, vid kyla och stress.

Sekundär Raynauds ger problem senare i livet och kan bero på bland annat rökning, bakomliggande sjukdomar, arbete med vibrerande verktyg eller att man har förfrusit fingrarna, skriver Aftonbladet. Vissa infektioner, såsom körtelfeber, och somliga mediciner, till exempel betablockerare, kan också ge upphov till syndromet.

Oavsett uppkomst så finns det tips för hur drabbade av Raynauds kan lindra besvären, skriver Land.

Här är några förebyggande råd för dig med kalla, vita fingrar:

Fimpa!

Rökning och Raynauds är en dålig kombination. Nikotinet och kolmonoxiden gör att blodet drar ihop sig. Även snus och nikotinläkemedel kan påverka negativt.

Annons

Ta av ringarna

Risken är att kalla fingrar som tinar svullnar upp när du kommer tillbaka in i värmen. Och i värsta fall kan det innebära att ringen fastnar.

Välj rätt vantar

Med tumvantar så värmer fingrarna varandra. Använder du fingervantar så fryser ringarna var för sig.

Skippa koffeinet

Dessutom bör man, om möjligt, undvika kaffe och läkemedel som kan orsaka kramp i blodkärlen eller minska blodflödet i huden, enligt Medibas.

Testa receptbelagd kräm

Läkare kan skriva ut nitroglycerinkräm mot Raynauds. Det sätts på fingrar och tår 20 minuter innan man går ut i kylan, skriver Expressen.

Sov gott

Sömnbrist stressar kroppen och kan förvärra problemen med Raynauds. Satsa därför på att försöka få en god natts sömn för att minimera besvären.

Minska stressen

Även stress kan få blodkärlen att dra ihop sig och göra fingrarna kalla och vita.

Läs också: Fryser du ofta? 5 ruggigt vanliga orsaker!

Så ”tinar” du kalla fingrar

Om du trots förberedelser drabbas så kan du underlätta processen med att få värmen tillbaka. Det är beprövade metoder men de tål att upprepas.

Värm med vatten

Spola underarmarna med varmt vatten så skyndar du på processen.

Hitta naturliga värmekällor

Stoppa in händerna i armhålan där det är varmt och gott.

Läs också: 6 värmande måsten till den som alltid fryser

Använd vantar

Och kom ihåg, helst tumvantar.

Källa: Land, Expressen, Medibas

Artikeln publicerades först på Året Runt.

11 saker kvinnor som fryser jämt kan känna igen

Fryser du hela tiden? Då kan du relatera till den här artikeln.

Läs också: 11 saker kvinnor som fryser jämt kan känna igen

Annons