SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

9 saker bara vi med Raynauds fenomen kan förstå

06 nov, 2017 
Får du "likfingrar" i kylan? Vi vet hur det känns. Här är 9 situationer du antagligen känner igen dig i om du lider av Raynauds fenomen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vad är Raynauds fenomen?Brand logo
Vad är Raynauds fenomen?

Får du vita och bortdomnade fingrar så fort det är lite kallt? Grattis, du har antagligen Raynauds fenomen. Raynauds uppkommer på grund av nedsatt blodflöde i fingrar eller tår som blir på grund av tillfälliga kramper i blodkärlen.

Läs också: Fryser du ofta? 5 ruggigt vanliga orsaker!

Sjukdomen finns i två varianter. Den vanligaste är den primära typen som drabbar cirka 20 procent av alla svenska kvinnor och 2 procent av männen.

– Att kvinnor drabbas oftare än män beror på att de kvinnliga könshormonerna har en stark påverkan på kärlen, säger Bengt Fagrell, specialist i hjärtsjukdomar och internmedicin vid Karolinska institutet.

Läs också: Raynauds fenomen: Inte bara kylan som ger vita fingrar

Man vet inte exakt vad Raynauds fenomen beror på, men den är delvis ärftlig. Vissa mediciner, till exempel betablockerare, kan ge upphov till sjukdomen.

Läs också: Småkärlssjuka – är du i riskzonen?

Annons

 

Här är 9 saker bara vi som har Raynauds kan relatera till:

1. Skräcken i andras ögon när de får se dina kritvita fingrar för första gången. ”Nej jag är inte en zombie och nej, det är inte smittsamt…”

via GIPHY

2. Din kyliga relation till kyla. Du sparar nästan ALL din semester för att ta ut den på vintern och kunna tina på en strand på Bahamas. Åtminstone i dina drömmar.

via GIPHY

3. Skepticismen inför vintern. Det måste inte vara minusgrader ute för att fingrar och tår ska försvinna ur ett nervperspektiv (men det hjälper förstås inte heller). Det kan räcka med att du är väldigt spänd eller stressad för att frammana likfingrarna. Så det enda du ser fram emot med vinter är alla levande ljus och den värmande glöggen/varma chokladen.

Läs också: Därför fryser du hela tiden – men inte andra

via GIPHY

4. Känslan av att gå utan tår. Det är inte bara amputerade och förlamade som upplever fantomkänsla. Du med Raynauds har antagligen promenerat en kylig dag och känt att dina tår är där i skon – men du har ingen känsel i dem.

Annons

via GIPHY

5. Du ÄLSKAR alla värmekällor. Du dricker tre gånger så mycket kaffe på vintern för att få hålla i den varma koppen, tvättar händerna orimligt länge och finns det en kamin eller brasa är du som fastklistrad, ofta på brandfarligt avstånd.

Läs också: 6 värmande måsten till den som alltid fryser

via GIPHY

6. Vantar är A och O för att över leva vinterhalvåret. Antagligen har du dem i jackfickorna mellan oktober-maj. Fingervantar i ett par tumvantar är ett supertips!

via GIPHY

7. Du blir som Rudolf men med röda fingrar så fort värmen börjar komma tillbaka – för då kommer allt på en gång à la ketchupeffekten. Och färgen går från likvitt till blodrött eller till och med blåmärkslila.

via GIPHY

8. Du avskyr uttrycket ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” – för det spelar ingen roll hur många lager du klär dig i, till slut (typ efter 15 minuter) kommer fingrar och tår att domna bort på vinterpromenaden och enda sättet att återgå till det normala igen är att gå in. I ett brinnande hus.

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

via GIPHY

9. Och kanske det värsta av allt: Fingrarna är helt obrukbara. Att försöka låsa upp ytterdörren, betala en vara på shoppingrundan eller knäppa upp byxknappen när du rusat hem för att tömma blåsan blir droppen som får bägaren att rinna över.

Dags att göra som fåglarna och fly(tta) till varmare breddgrader?

Källa: Buzzfeed, MåBra, Wikipedia   Foto: Privat, IBL

Annons