SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

PT-Fia: "Vi ska vara så perfekta hela tiden"

13 mar, 2015 
Hon är träningsbloggaren som gick in i väggen, men kom tillbaka igen – med en ny och djupare syn på hälsa och välmående. Vi har träffat bokaktuella Sofia Sjöström.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Personliga tränaren, kostrådgivaren och bloggaren Sofia Sjöström, mer känd under sitt bloggalias PT-Fia, släppte i dagarna sin hälsobok PT-Fias tio i topp, med må bra-tips, träningsövningar och recept.

– Jag hoppas att man ska bli inspirerad av den och hitta nya sätt att bygga en hälsosam livsstil, säger Sofia när mabra.com träffar henne på en pressfrukost för Florida Grapefrukt.

Vilket är bokens främsta budskap?

– Undertiteln är ”Äta, träna, vila, njuta” och det sammanfattar det ganska bra. Det är så jag tänker att man skapar balans. Det blir inte en sund livsstil om man tränar stenhårt och stressar jättemycket.

Vad innebär njutning för dig?

– Det innebär nog att jag är i nuet, i det jag gör – oavsett om jag tränar, lagar mat eller umgås med vänner. Att jag hinner uppleva det jag gör är njutning.

Varför har stress fått en så stor del i boken?

– Dels på grund av hur mycket stress påverkar den moderna människans liv och dels för att jag själv varit utbränd. I många hälso- och träningsböcker är det bara härligt och underbart – men det är inte alltid sanningen och oftast inte hela bilden av hälsa för en vanlig människa.

Annons

Vad beror det på att du fick en utmattningsdepression?

– Framför allt så var det ett obearbetat trauma från när jag var 19 år och bodde i USA. Det var det som gjorde att jag sedan jobbade så pass hårt, intensivt och mycket att jag till sist körde slut på mig själv.

Hur gjorde du för att komma tillbaka?

– Jag var sjukskriven, har gått i terapi i ungefär två år och går på speciella massagebehandlingar som kallas för kroppsterapi, för att få kroppen att hänga med. Sen har jag lagt om hur jag planerar, jag har lärt mig att säga nej och jag vågar ta hand om konflikter på ett annat sätt. Jag försöker peppa och vårda mig själv och är mer sann mot mig själv.

Varför är vi så stressade i dag, tror du?

– Jag tror att det framför allt är så mycket hela tiden. Vi ska vara uppkopplade, sociala och se perfekta ut. Vi ska ha en vältränad kropp och vara underbara och perfekta hela tiden. Vi är sällan i tystnad, det är ofta prat eller stimmiga kontorslandskap och hemma är det barn och familj, tv, podcast och radio. Jag tror inte att vi får tillräckligt med tid för att vila, återhämta oss, reflektera och bara känna efter hur vi mår innerst inne.

Annons

Vad försöker du förmedla när du jobbar som personlig tränare?

– Jag vill förmedla att man ska träna för sin egen skull och för att bygga någonting som ger en lust och glädje. Mer lustfylld, kravlös träning och inte så mycket prestationsinriktad träning.

Vad ser du för träningstrender just nu?

– Crossfit-trenden är väldigt stark, vilket jag tycker är sådär. Sen är det mycket träning med sociala medier, på gott och ont. Så länge man känner att det är inspirerande och att man blir upplyft av det, så är det ju jättebra. Men det kan också bli så att man inte tränar för sin egen skull, utan för att visa upp det för andra och få positiva kommentarer. Väldigt många tror att träning är förknippat med att ta en selfie i sport-BH och jag ser många som inte mår bra av det.

Vad har du för kostfilosofi?

– Jag jobbar väldigt mycket med att man ska försöka lyssna på kroppens signaler, känna efter när man är mätt och när man är hungrig. Om jag haft ökat sötsug under en period, vad beror det på? Har jag kanske sovit dåligt, ätit sämre eller stressat mer än vanligt? Sen är det viktigt att se till helheten, att inte blir stressad om man ätit sig lite för mätt en dag. Man ska inte behöva få ångest över att man har ätit en bulle.

Annons

”PT-Fias tio i topp” finns i butik nu.

 

LÄS MER:

 

Isabella Löwengrip: ”Att få Gillis är det bästa jag varit med om!”

Isabella Löwengrip är aktuell med sin fjärde bok, Babyboost. Fotografer: Hannes Kalmér / Judith Kirkhoff

Isabella Löwengrip Spångberg – entreprenör, småbarnförälder och aktuell med mammaboken Babyboost – beskriver sig själv som en glad, energisk och något virrig mamma: ”Jag trodde inte att jag skulle skratta så mycket!”

Läs mer: Isabella Löwengrip: ”Att få Gillis är det bästa jag varit med om!”

 

 

5 tecken på att du stressar för mycket

Är du konstant stressad? Då känner du troligen igen något av dessa symptom, som ofta uppkommer i samband med stress. Så här lindrar du problemen!

Läs mer: 5 tecken på att du stressar för mycket

 

Migrän eller huvudvärk? Här är övningarna som hjälper!

Lider du av huvudvärk eller migrän? Du ska du träna, tänka och agera så här, menar svenska experter!

Läs mer: Migrän eller huvudvärk? Här är övningarna som hjälper!

 

Därför går du upp i vikt av stress

Höga stressnivåer gör att kroppen bränner fett långsammare. En ny studie avslöjar hur mycket kaloriförbrukningen minskar under en stressig dag!

Läs mer: Därför går du upp i vikt av stress

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Erik Dilexit

Annons