Professorn om kräftlarmet: "Skulle ta det på allvar"

Svenska kräftor
Se 6 tips för en mer harmonisk höst
1:23

Efter reklamen: Se 6 tips för en mer harmonisk höst

(1:23)

Slå på ljud

Mitt i rådande kräftsäsong kommer larmet om att svenska insjökräftor innehåller giftiga PFAS-kemikalier.

Det är researchföretaget Testfakta som har analyserat åtta sorters svenska kräftor, både färska och frysta, och hittat höga halter av det cancerframkallande ämnet i samtliga. Man vet sedan tidigare att fisk från insjöar kan innehålla PFAS. Nu visar alltså testet att det även gäller svenska kräftor.

Så många svenska kräftor kan man äta

Tre till sex kräftor per vecka – fler kan du inte äta för att klara riktvärdet för mängden farliga PFAS-kemikalier för en vuxen person. Har man redan hunnit vara på kräftskiva finns dock ingen anledning till panik.

– Det här är en risk om man äter tre till sex kräftor varje vecka under hela sin livstid, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket till Aftonbladet.

– Man äter kräftor två, tre gånger per år, sedan äter man det inte någon mer gång. Så det är bara att passa på och njuta, menar hon.

Åke Bergman, professor i miljökemi, är dock av en annan uppfattning. Han menar att man bör välja utländska kräftor i första hand.

– Den svenska miljön innehåller mycket PFAS. Det är välkänt att både Vänern och Vättern har höga halter, säger han till TV4.

Han menar även att frågan är mer komplex då svenska kräftor och fiskar innehåller flera miljögifter och detta är en enskild studie på endast PFAS. Ändå vill han höja ett varningens finger.

– Jag tycker man ska ta det på allvar. Jag skulle välja en bra kräfta som kommer utanför Sverige om man vill äta fler.

Foto: TT

Källa: TV4, Aftonbladet.

Utvald läsning