Probiotika gör vaccin effektivare

kvinna äter fil ur burk

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Probiotika, levande nyttiga bakterier kan påverka hälsan på många sätt. Bland annat har man sett att det kan ha positiva effekter vid vaccinering mot virus. Forskare vid Örebro universitet och Universitetssjukhuset i Örebro ska nu undersöka om det även gäller vid vaccin mot covid-19.

Probiotika kan öka antikroppssvaret

– Syftet med den här studien är att undersöka om ett dagligt intag av probiotika ökar antikroppssvaret mot covid-19, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Tidigare har man kunnat visa att probiotikan Lactobacillus reuteri ökar vissa typer av antikroppar mot influensa – och att det minskar sjukfrånvaron under en influensaperiod.

– Om probiotika ökar produktionen av antikroppar mot det nya coronaviruset skulle samma probiotika sannolikt också förstärka vaccinrespons, säger Robert Brummer.

I den nya studien kommer deltagarna att få ta ett tillskott med probiotika varje dag. De kommer sedan att få lämna saliv, avföring och blodprov och fylla i enkäter om symtom på covid-19 och matvanor.

Studien ska pågå i sex månader. Deltagarna får inte ha testats positiva för covid-19 före studiens start och de får inte ingå i någon av riskgrupperna för civid-19.

Det här är probiotika

Probiotika antas stödja immunförsvaret och förbättra vår hälsa genom att hålla antalet onda bakterier i vårt tarmarna under kontroll. Tjocktarmen är fylld med tusentals olika bakteriestammar, ungefär 1,5 kilo av vår kroppsvikt består av bakterier.

Probiotika finns bland annat i yoghurt, traditionellt tillagad surkål och koreansk kimchi. Det tillsätts också i vissa livsmedel som fil, yoghurt och fruktdrycker. Mängderna av olika bakterier är dock ganska små i dem.

Prebiotika är en typ av fibrer som hjälper de goda bakterierna i tarmen att trivas bättre. Prebiotika finns bland annat i grönsaker som gröna ärtor, vitlök och lök bönor och brysselkål. Det finns även i frukter, frön, nötter och fullkornsprodukter.

Foto: TT

Läs mer:

Så snabbt ger Pfizers vaccin immunitet

Nya pandemilagen: Det här gäller – och därför behövs den

90-åriga Margaret först i världen att vaccineras mot corona

Redaktionens tips
Dela på: