Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

90-åriga Margaret först i världen att vaccineras mot corona

08 dec, 2020 
AvAino Oxblod
Margaret får coronavaccin
90-åriga Margaret Keenan blev först ut i världen att vaccineras mot coronaviruset, utanför forskningsstudierna. Margaret fick vaccinsprutan i Coventry i England, och ser nu fram emot att få träffa familj och vänner igen. – Det är den bästa tidiga födelsedagspresenten jag kunde få eftersom det innebär att jag kan se fram emot att tillbringa tid med min familj och mina vänner, efter att ha varit ensam i nästan ett år, säger hon till Sky News.
Annons
5 virtuella och coronasäkra sätt att umgåsBrand logo
5 virtuella och coronasäkra sätt att umgås

Det blev 90-åriga Margaret Keenan som fick den allra första sprutan med Pfizers godkända vaccin mot covid-19. Innan är det bara personer som vaccinerats i forskningsstudier.

Margaret fick sprutan i den brittiska staden Coventry, och ser nu fram emot att äntligen få umgås med sin familj igen.

– Det är den bästa tidiga födelsedagspresenten jag kunde få eftersom det innebär att jag kan se fram emot att tillbringa tid med min familj och mina vänner, efter att ha varit ensam i nästan ett år, säger hon till Sky News.

Sjuksköterskan May Parson var den som gav injektionen, och är alltså den första att vaccinera någon mot corona.

– Det känns som att det finns finns ett ljus i tunneln, säger hon.

Paret Hari Shukla, 87, och Ranjan Shukla, 83, hör också till den första gruppen som vaccineras i Storbritannien, som varit först ut i västvärlden att godkänna Pfizers vaccin och komma igång med vaccinationerna.

Annons

– Jag har varit i kontakt med sjukvården och jag vet hur hårt de alla har jobbat. Jag är tacksam för allt de har gjort för att försöka hålla oss trygga under pandemin, säger Hari Shukla till The Guardian.

De vaccineras först mot corona – hälsoministerns tårar

I en första insats kommer 400 000 personer prioriteras för vaccinering på 50 olika sjukhus i Storbritannien. För att prioriteras ska man vara över 80 år gammal, bor eller arbeta på ålderdomshem, arbeta inom sjukvården eller ha en underliggande sjukdom eller ett arbete som gör att man utsätts för större risk.

Den brittiska hälsoministern Matt Hancock började gråta under en tv-intervju av lättnad över att vaccineringen är påbörjad.

– Det har varit ett så tufft år för så många. Nu ska vi få ut det här vaccinet till miljontals människor. Det är så mycket jobb som lagts ner i detta och det gör mig stolt, sa han i Good morning Britain.

LÄS MER

Kan coronavaccinet också orsaka narkolepsi? Experten svarar

Virusexpertens svar om coronavaccin: "Det är farligare att inte ta det"

Här är nya corona-restriktionerna inför jul – FHM skärper tonen!

Annons