Pollenallergi: 6 tips för att klara dig genom säsongen

Videon kunde inte hittas

Det kanske är svårt att tro men våren är här och det betyder även att pollensäsongen är här, eller åtminstone på intåg.

Ungefär två miljoner svenskar lider av allergi mot pollen. Men det finns hjälp att få. Vi har pratat med Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, som tipsar på hur du bäst klarar dig genom pollensäsongen som allergiker:

1. Medicinera i tid

– Om du redan vet att du är allergisk mot pollen så rekommenderar jag att du börjar några veckor innan säsongen för pollen drar i gång. Nässpray med kortison och kromoglikat som inte verkar ögonblickligen utan behöver ungefär en vecka innan full verkan uppnås kan vara en bra start. Det finns även tabletter, nässpray och ögondroppar med antihistamin som verkar mer omgående, säger Ynette.

2. Ha koll på pollenrapporter

– Det kan så klart vara svårt att förutse när pollensäsongen drar igång så ett tips är att du börjar att behandla dig så snart du känner av minsta lilla symptom. Håll även koll på pollenrapporter som du hittar här pollenkoll.se och pollenrapporten.se.

3. Anpassa medicineringen

– Se till att du varierar preparaten efter symtomen. Allergitabletter, så kallade antihistamintabletter, används för behandling av rinnande ögon och näsa ihop med mycket nysningar. Nästäppa behandlas bäst med kortisonnässpray.

4. Aktiviteter och träning

– För pollenallergiker är det viktigt att veta att halterna av frömjöl i luften är som högst under förmiddag, dagen och kvällen. Vädra därför helst på natten då pollenhalten är lägst. Tänk även på att inte torka kläder utomhus. Vad gäller aktiviteter så är det så klart bättre att träna inomhus, alternativt motionera tidigt på morgonen. Om det regnar eller är fuktig väderlek så binder fukten i gräset pollenpartiklarna och du kan lättare träna utomhus.

5. Testa dig

– Man kan drabbas av pollenallergi när som helst i livet, både som barn och vuxen. Det är vanligast att besvären dyker upp i tonåren, sen händer det rätt ofta att man blir bättre för att sedan få tillbaka besvären som vuxen. Blodprov och pricktest ger svar på om det handlar om förkylning eller allergi. Prata med din doktor och kom ihåg att det är bäst att testa sig före eller efter säsongen – då ger proven säkrare resultat.

6. Vaccinera dig

– Det går att vaccinera sig mot pollenallergi. Men för att göra det krävs först en utredning vid en allergimottagning, avslutar Ynette.

Foto: IBL

Läs mer:

Är du pollenallergisk eller bara lite vårförkyld? Experten förklarar

Vanorna som gör dina allergier värre

5 naturliga sätt att lindra din pollenallergi

Utvald läsning