FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Petter Hagberg vill öka kunskapen om självmord efter pappans bortgång

30 dec, 2020 
AvMå Bra
Petter med sin pappa
Under mellandagarna skrev Petter Hagberg ett uppmärksammat inlägg om sin pappas bortgång. Syftet var att upplysa om självmord och de starka orden fick snabbt spridning.
Annons

Petter Hagberg delade i mellandagarna med sig av ett inlägg om sin pappas bortgång som fick stor spridning på sociala medier.

”För ungefär en månad sedan gick min pappa bort. Han var min största förebild, min bästa kompis, men framförallt var han min pappa.”, skriver han.

Syftet med inlägget som han skrivit är att belysa självmord. Han vill inte att det ska vara tabubelagt att prata om. Petter vill lyfta hur viktigt det är att ta psykisk ohälsa på allvar och att våga prata om hur man mår.

”Utöver pappas otroligt lättsamma och öppensinnade syn på livet var han den mest empatiska människan jag någonsin träffat. Han fick mig att förstå mina känslor, varför de kom och hur man handskas med dem. Han visade att det var okej att ha känslor och han visade att det var okej att snacka om dem. Tack för att du visade vägen pappa. Jag är evigt tacksam för det.”, fortsätter han.

Petters pappa led själv av psykisk ohälsa och var öppen om vad det innebär för de i hans omgivning.

Annons

”Min pappa stötte på psykisk ohälsa när han var 8 år. Men det var inte förrän vid 25 års ålder han förstod var det egentligen handlade om. Sedan dess har han varit nyfiken kring området och så även spridit sina kunskaper till sin omgivning. Han lärde mig och många andra om saker såsom panikångest, acceptans, medkänsla, sårbarhet och tacksamhet.”

Den 15 november i år gick Petters pappa bort i självmord. Och i sitt inlägg berättar sonen om hur han såg sin pappa kämpa.

”Han pratade öppet med oss i familjen och han använde sig av psykiatrier, psykologer, medicinering, mindfullness osv. Han gjorde allt och han gjorde det helhjärtat. Min pappa hade allt att leva för, ändå ”tog” han sitt liv.”

Nu vill Petter få folk att förstå vad det innebär att leva med psykisk ohälsa. Och att valet att avsluta sitt liv inte handlar om att man på något sätt är svag mentalt. Utan att det är en sjukdom, en hemsk sådan. Som kan drabba vem som helst oavsett hur sund livsstil du har.

Annons

”Allt blir nattsvart. Nyanser och hopp försvinner. På samma sätt som någon kan dö av cancer och hjärtinfarkt kan man alltså dö av depression.”

Han nämner att många anser att självmord är en självisk handling. Men Petter håller inte med, han menar på att det inte är så. Utan att man i en stunden inte ser någon annan väg ut.

Man kanske tror att man gör sig själv och sin omgivning en tjänst.”, skriver han.

Videon kunde inte hittas

Att se sin pappa gå bort i psykisk ohälsa är något som Petter inte önskar någon. Han beskriver det som fruktansvärt. Men mitt i all sorg vill han passa på att belysa den här viktiga frågan som ingen pratar om idag. Och därför presenterar han en del fakta i inlägget också.

”Cirka 800 000 tusen personer om året dör världen över av självmord. Det är fler än som dör av mord, krig och terrorattacker tillsammans. I Sverige dör det cirka 1500 personer om året i självmord, det är sex gånger fler än vad som dör i trafiken. Trafiksäkerhet är något som debatteras friskt och satsas stora pengar på. Självmord, däremot, talar man däremot tyst om. Det här är siffror som inte går att blunda för. Det måste göras något, tillsammmans kan vi göra något.”

Annons

Nu vill Petter ta bort tabun kring mental ohälsa och rädda liv. Därför har han också tillsammans med sin familj skapa en insamling till Sucide Zero som är döpt efter hans pappa – Svante. Insamlingen går oavkortat till organisationens arbete om en nollvision när det kommer till självmord. Insamlingen finns här.

Samtidigt delar han med sig av tips på hur man som medmänniska kan vara kring en person som lider av psykisk ohälsa.

  • Visa att du bryr dig och att du vill hjälpa till!
  • Lyssna och ställ frågor
  • Förmedla hopp och tröst- Prata om lösningar.
  • Uppmana personen att söka hjälp.
  • Håll inga hemligheter, oftast krävs det flera personer hjälper till.
  • Fråga om planer kring självmord, berättar personen att hen har planerat självmord, Sök hjälp akut!

Om du eller någon i din närhet mår dåligt eller går i tankar kring självmord kan du kontakta dessa hjälplinjer.

  • Mind (självmordslinje) 90101
  • Bris 116 111
  • Tjejzonen.se
  • Ätstörningslinjen 020 20 8018
  • Spes 020 18 18 00
  • Kvinnofridslsinjen 020 50 50 50
  • Jourhavande medmänniska 08701 16 80

Foto: Privat

LÄS MER

Norsk prinsessa utses till Årets modigaste kvinna

Cissis pappa tog sitt liv – nu vill hon hjälpa andra: ”Finns en stor okunskap”

Amalia Braunsthals syster Cara tog sitt liv: ”Var som tvillingar”

Annons