Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Norsk prinsessa utses till Årets modigaste kvinna

14 dec, 2020 
AvHanna Carlsson
Moud Angelica och Märtha Louises på Ari Behns begravning. Moud Angelicas tal gav sedan henne priset Årets modigaste kvinna.
Moud Angelica, dotter till norska prinsessan Märtha Louises och Ari Behn, prisas för sitt engagemang mot psykisk ohälsa. 17-åringen har tilldelats en utmärkelse som Årets modigaste kvinna i Norge.
Annons
Så söker du hjälp när du drabbats av depressionBrand logo
Så söker du hjälp när du drabbats av depression

Det var på juldagen 2019 som den norska författaren och konstnären Ari Behn tog sitt eget liv. Författaren var tidigare gift med den norska prinsessan Märtha Louise och tillsammans har de tre döttrar – Maud Angelica Behn, Leah Isadora Behn och Emma Tallulah Behn. Nu prisas den äldsta dottern Maud Angelica för talet hon höll på sin pappas begravning – bara elva dagar efter hans självmord.

Prisas för talet på pappan Ari Behns begravning

Maud Angelica var bara 16 år när hennes pappa begravdes i Oslo domkyrka i början av 2020. Under begravningen höll hon ett känslosamt tal som berörde pappans depression.

– Pappa kände att han inte hade någon utväg. Men där tror jag att han hade fel. Det finns alltid en utväg. Jag vill säga till alla som lider av mental ohälsa, att det alltid finns en utväg. Det finns folk där ute som kan hjälpa. Alla förtjänar kärlek. Jag ber av hela mitt hjärta: be om hjälp. Jag önskar så att jag fick prata med dig en sista gång, pappa. Du är en glittrande diamant, sa Maud Angelica Behn under begravningen.

Annons

Nu utser tidningen Tara Maud Angelica Behn till Norges modigaste kvinna för talet hon höll på pappans begravning.

Maud Angelica utses till Årets modigaste person 2020

Tidningen Tara beskriver i sin motivering att "Maud Angelica Behn tilldelades Tara-priset Årets modigaste kvinna 2020 för sitt tal vid sin far Ari Behns begravning, där hon pratade om mental hälsa och räckte ut en hand till dem med självmordstankar".

Maud Angelica Behn skriver själv om utmärkelsen på Instagram, där hon annars försöker att vara restriktiv rörande sitt privatliv.

”Sedan min pappa tog sitt liv har jag haft ett särskilt perspektiv. Eftersom jag är en del av kungafamiljen ville jag använda den möjligheten och positionen till något bra! Och för att också få ut något värde av min sorg som jag och min familj har gått igenom, och hjälpa andra människor!” skriver 17-åringen och fortsätter:

”Så att någon där ute förhoppningsvis kan undvika den verklighet som jag och min familj behövde uppleva”.

Även prinsessan Märtha Louise passar på att hylla sin dotter på Instagram.

”Jag är så stolt över dig, min vän. Hur du alltid tänker på andra, till och med i din mörkaste stund. Ja, du har räddat liv med ditt tal”, skriver hon i en kommentar på Instagram efter prisutdelningen.

Källa: Tara Foto: TT

Läs mer:

Cissis pappa tog sitt liv – nu vill hon hjälpa andra: ”Finns en stor okunskap”

5 saker du kan säga till en vän som mår dåligt

Annika Strandhälls sambo tog sitt liv

Annons