HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Patrick Ekwalls fru Hannah drabbad av cancer: "Ska hon dö nu?"

24 aug, 2020 
Patrik Ekwall och hustrun Hannah.
I mars fick Hannah Ekwall, 38, och Patrick Ekwall, 55, mardrömsbeskedet att den lilla knölen i Hannahs bröst var en cancertumör. – Min prognos är god. Tack vare forskningen har jag goda chanser att överleva, säger Hannah Ekwall.
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Familjen Ekwall var på semester i Thailand i julas när dottern Tindra, 6, råkade komma åt Hannahs bröst. Eftersom det ömmade, undersökte Hannah bröstet – och hittade  något som kändes som en liten ärta.

– Jag tänkte direkt på cancer men sen lyckades jag förtränga det.  Men efter några månader reagerade jag på att knölen hade blivit större och förstod att jag måste kolla upp den, berättar Hannah Ekwall, 38, i en en intervju med Cancerfonden som publicerats i Femina.

”Tankarna rusade: Ska Hannah dö nu?”

Hon var inte särskilt orolig inför läkarbesöket eftersom hon fått veta att det förmodligen var en körtel i bröstet som var infekterad. Istället fick hon chockbeskedet att det var trippelnegativ bröstcancer.

– Jag trillade ihop på golvet och sa att de måste ringa min man, berättar Hannah Ekwall.

Patrick Ekwall, 55, var hemma när han fick beskedet.

– Jag satt i bilen på några sekunder och åkte mot sjukhuset. Tankarna rusade: Varför var jag inte där när hon fick beskedet? Ska Hannah dö?, säger Patrick Ekwall till Cancerfonden.

Annons

Chocken var total men paret fick beskedet att cancern inte hade spridit sig.

Hannah Ekwall fick träffad en onkolog som hon beskriver som helt fantastisk:

– Hon berättade om hur behandlingen skulle gå till, steg för steg. Det gjorde mig trygg . Min prognos är god. Tack vare forskningen har jag goda chanser att överleva.

Operation och strålbehandling väntar

Hannah Ekwall har nu genomgått fyra cytostatikabehandlingar. På grund av smittorisk för covid-19 tvingades hon gå dit ensam.

– Jag har en hatkärlek till cytostatika. Jag mår skit av behandlingen, men den funkar. Det är en underbar känsla att knölen blir mindre och mindre. Till och med håret börjar växa ut lite, säger Hannah, som arbetar som frisör, och stryker sig över huvudet.

 

Hon ska genomgå en operation i september, där man tar bort en del av bröstet. Hannah kommer också att få en omgång strålbehandlingar.

Familjen Ekwall försöker leva så normalt som möjligt för att hålla modet uppe:

Annons

– Just nu mår jag väldigt bra. Jag gjorde en mammografi strax efter midsommar och då kunde man inte längre se tumören. Enligt läkarna är det helt fantastiskt. Jag har svarat otroligt bra på behandlingarna, säger Hannah Ekwall i en intervju med Aftonbladet.

Patrick och Hannah Ekwall har startat en insamling till stöd för cancerforskningen. Här kan du ge ditt bidrag.

Foto: Patrik C Österberg/TT samt Instagram

Läs mer:

5 tecken på bröstcancer – som inte är en knöl i bröstet

Familjen Posth: Vi drabbades av ärftlig bröstcancer

10 vanliga frågor om cancer – experterna ger svar

Annons