SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Svensk studie: Övervikt ökar chansen att överleva vissa sjukdomar

20 maj, 2021 
Ett överviktigt par på promenad
Övervikt förknippas oftast med ökad risk för sjukdom. Men ibland kan övervikt vara en fördel – och skydda mot död i vissa vanliga, men allvarliga sjukdomar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

Övervikt och fetma förknippas med en ökad risk för bland annat hjärtsjukdom och vissa cancerformer. Men vid vissa allvarliga sjukdomar kan övervikt tvärtom vara en fördel. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet och Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Studien visar att ett högre BMI ökar chansen att överleva bakteriella infektionssjukdomar som sepsis (blodförgiftning) och lunginflammation, som båda orsakas av bakterier. Dödligheten vid sepsis är relativt hög – minst en av tio avlider. Lunginflammation är en av de vanligaste orsakerna till sepsis, men sjukdomen kan även vara dödlig i sig själv.

Personer med fetma klarade sig ännu bättre än överviktiga

– Vi såg ett samband mellan övervikt och överlevnad i såväl sepsis och lunginflammation, säger Åsa Alsiö, infektionsöverläkare i Skövde och studiens förstaförfattare.

Men övervikt verkar också vara ett skydd mot andra vanliga sjukdomar som orsakas av bakterier, till exempel urinvägsinfektion och hudinfektioner.

Annons

I studien deltog 2 196 personer som misstänktes ha en svår bakteriell infektion. Personerna följdes upp efter både 28 dagar och ett år efter att de varit på sjukhus. Resultaten var överraskande. De visar att överlevnadschansen var högre på både kort och lång sikt bland de överviktiga.

– De som var överviktiga hade lägre dödlighet vid 28 dagar och ett år jämfört med normalviktiga. Personer med fetma hade ännu lägre dödlighet än överviktiga.

”I det här fallet är övervikt gynnsamt”

Skillnaderna i överlevnad var tydliga. I gruppen normalviktiga var 26 procent döda inom ett år. Motsvarande siffror bland personer med högre BMI var 9 till 17 procent.

– I de flesta andra sammanhang är det ogynnsamt med övervikt och fetma. Här är det paradoxalt nog tvärtom, säger Åsa Alsiö.

Forskarna vet inte exakt på vilket sätt övervikt kan vara gynnsamt vid vissa infektioner.

– Skillnader i hormonnivåer skulle kunna vara en tänkbar förklaring. Men vi behöver mer kunskap om hur övervikt påverkar immunförsvaret.

Här kan du läsa hela studien.

Foto: TT

Annons