HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Optiker varnar för risker med halloween-linser

28 okt, 2020 
AvMå Bra
Kvinna med ljusa halloween-linser
Att beställa så kallade halloweenlinser på nätet är populärt. Men användningen kan orsaka problem, menar optikern Caroline Schiller.
Annons

Videon kunde inte hittas

Du kanske planerar att gå all in till halloween och komplettera kostymen med ett par läskiga ögon. Att beställa linser som på ett kick förvandlar dig till naturtrogen vampyr, katt eller liknande har blivit allt vanligare, och ofta beställer man den här typen av partyattiralj över nätet, menar Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers – som också menar att användningen kan vara problematisk.

Risker med halloweenlinser

– De populära halloweenlinserna som många använder vid utklädning kan utgöra en stor risk. Köper man dem online medföljer sällan instruktioner och många som köper är inte vana linsbärare, vilket i sin tur innebär en ökad risk för infektioner i ögat om man hanterar dem felaktigt, säger Caroline Schiller i ett pressmeddelande.

Hon råder istället användare att gå via en optiker för att försäkra sig att det inte finns några problem med att använda linser.

– Beställer man halloweenlinser via nätet eller för all del i en butik där ingen kan ge korrekta instruktioner är det förstås en uppenbar risk att sådan information inte når fram. Inte sällan är det unga människor som köper och använder dessa linser, vilket är extra problematiskt.

Annons

Byt inte linser med din kompis!

För att undvika irriterade ögon och i värsta fall ögoninfektioner ger hon följande tips:

· Om inga instruktioner medföljt linserna, ta kontakt med en optiker för korrekt användning

· Skölj aldrig linserna i kranvatten

· Tvätta händerna noggrant innan du stoppar in och tar ut linserna och torka dem ordentligt med en handduk avsedd endast för händerna

· Sov aldrig med linserna om du inte använder 24-timmarslinser

· Byt inte linser med en kompis!

Genom att följa instruktioner och vara noga med hygienen (och ta ut dem efter festens slut eller så snart du känner besvär av dem) får du en garanterat roligare festkväll utan läskiga ögonbesvär.

Läs också:

Corona: kroppsdelen många glömmer att skydda

10 anledningar till att dina ögon är irriterade

Annons