HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Corona: Kroppsdelen många glömmer att skydda

11 maj, 2020 
Coronaviruset verkar vara extra skickligt på att ta sig in i kroppen genom att infektera våra ögon, visar nya rön. Det gör coronaviruset så mycket smittsammare än andra närbesläktade virus. Men det går att försvåra smittvägen!
Annons

Rådet för att hindra coronavirus från att ta sig in i kroppen och göra oss sjuka är bland annat att inte pilla sig i ansiktet. Detta eftersom viruset kan ta sig in via slemhinnor i mun, näsa och ögon. Hittills har många valt att använda munskydd i hopp om att slippa bli smittade. Men nu menar forskare att det kan vara minst lika viktigt att skydda ögonen. Enligt nya rön verkar det nya coronaviruset SARS-CoV-2 oftare ta sig in i kroppen genom att infektera bindhinnan i ögonen.

Kan corona smitta via ögonen?

Det är upptill 100 gånger vanligare att coronaviruset infekterar genom ögonen, jämfört med andra närbesläktade virus som SARS och fågelinfluensaviruset H5N1. Det visar en studie som har publicerats i The Lancet Respiratory Medicine. Det kan vara en förklaring till varför just coronaviruset är så smittsamt – det har helt enkelt hittat en snabb genväg rätt in i kroppen. Dessutom verkar ögonen vara en miljö viruset trivas bra i. Man har sett att smittade patienter kan ha virus kvar i ögonen i en månad – efter att de har tillfrisknat.

En kvinnas röda öga i närbild
Coronaviruset orsakar bindhinnekatarr med röda, irriterade ögon.

Att viruset gärna attackerar ögat förklarar också varför vissa av dem som blir sjuka i covid-19 drabbas av så kallad ”pink eye” – bindehinnekatarr i ögat. Röda, irriterade ögon har hittills räknats som ett av de mer oförklarliga symtomen vid smittan. Man räknar med att cirka 9 av 1000 covidsjuka får bindhinnekatarr.

Annons

Forskarna bakom den nya studien menar att man kan ha underskattat risken för att viruset tar sig in via våra ögon och att det kan finnas skäl att skydda dem lite extra. Framförallt menar man att skyddsglasögon är viktigt om man kommer i kontakt med personer som kan bära på coronaviruset. Men det är också extra viktigt att inte klia sig i ögonen, vilket kan vara svårt så här i pollentider.

Så kan du skydda dina ögon från coronavirus

  • Lider man av kliande ögon under pollensäsongen kan det vara bra att ta ögondroppar som dämpar klådan och därmed minskar impulsen att klia sig.
  • Använd en parfymerad handcrème. Doften kan göra dig mer medveten om att händerna är på väg till ansiktet.
  • Viktigast är dock att tvätta händerna ofta – om olyckan skulle vara framme.

Foto: TT

Läs mer: 

Törs man använda linser under corona? Så säger optikern!

Corona, pollen eller förkylning – så vet du skillnaden

Så behåller du friska ögon livet ut

Annons