Corona: Kroppsdelen många glömmer att skydda

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Rådet för att hindra coronavirus från att ta sig in i kroppen och göra oss sjuka är bland annat att inte pilla sig i ansiktet. Detta eftersom viruset kan ta sig in via slemhinnor i mun, näsa och ögon. Hittills har många valt att använda munskydd i hopp om att slippa bli smittade. Men nu menar forskare att det kan vara minst lika viktigt att skydda ögonen. Enligt nya rön verkar det nya coronaviruset SARS-CoV-2 oftare ta sig in i kroppen genom att infektera bindhinnan i ögonen.

Kan corona smitta via ögonen?

Det är upptill 100 gånger vanligare att coronaviruset infekterar genom ögonen, jämfört med andra närbesläktade virus som SARS och fågelinfluensaviruset H5N1. Det visar en studie som har publicerats i The Lancet Respiratory Medicine. Det kan vara en förklaring till varför just coronaviruset är så smittsamt – det har helt enkelt hittat en snabb genväg rätt in i kroppen. Dessutom verkar ögonen vara en miljö viruset trivas bra i. Man har sett att smittade patienter kan ha virus kvar i ögonen i en månad – efter att de har tillfrisknat.

En kvinnas röda öga i närbild

Coronaviruset orsakar bindhinnekatarr med röda, irriterade ögon.

Att viruset gärna attackerar ögat förklarar också varför vissa av dem som blir sjuka i covid-19 drabbas av så kallad ”pink eye” – bindehinnekatarr i ögat. Röda, irriterade ögon har hittills räknats som ett av de mer oförklarliga symtomen vid smittan. Man räknar med att cirka 9 av 1000 covidsjuka får bindhinnekatarr.

Forskarna bakom den nya studien menar att man kan ha underskattat risken för att viruset tar sig in via våra ögon och att det kan finnas skäl att skydda dem lite extra. Framförallt menar man att skyddsglasögon är viktigt om man kommer i kontakt med personer som kan bära på coronaviruset. Men det är också extra viktigt att inte klia sig i ögonen, vilket kan vara svårt så här i pollentider.

Så kan du skydda dina ögon från coronavirus

  • Lider man av kliande ögon under pollensäsongen kan det vara bra att ta ögondroppar som dämpar klådan och därmed minskar impulsen att klia sig.
  • Använd en parfymerad handcrème. Doften kan göra dig mer medveten om att händerna är på väg till ansiktet.
  • Viktigast är dock att tvätta händerna ofta – om olyckan skulle vara framme.

Foto: TT

Läs mer: 

Törs man använda linser under corona? Så säger optikern!

Corona, pollen eller förkylning – så vet du skillnaden

Så behåller du friska ögon livet ut

Redaktionens tips
Dela på: