SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Fråga doktorn: Varför har jag ont i höften?

01 aug, 2022 
kvinna har ont i höft/dr Gunilla
Varför blir man stel i höften, och vad brukar göra att man får ont? Dr Gunilla Hasselgren svarar på varför höften kan göra ont.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det kom en fråga till MåBra:s läkare, doktor Gunilla Hasselgren:

"Varför har jag ont i höften?"

Jag har ont i en höft, det är som att det går en elektrisk stöt från höften till mitten av lårets utsida ibland. Jag känner mig stel i höften (och ländryggen). Ibland knäpper och knakar höften när jag går. Kan det vara artros trots att jag bara är 46? Behöver jag röntga höften? /Pia

Se även: Sträck ut höften – gör övningen höftöppnare med Oscar Jöback

Se när Oscar Jöback visar övningen höftöppnarenBrand logo
Se när Oscar Jöback visar övningen höftöppnaren

Dr Gunilla svarar:

"Höftvärk kan ha med muskelfästen att göra"

Vi har ibland en tendens att prata förbi varandra som patient och läkare.Vi kan mena helt olika saker med ”höft”. Det kan handla om höftbenskammen som känns om man sätter händerna i midjan, eller den stora rumpmuskeln. En del beskriver även utsidan av låret högst upp som höft.

Annons

Har man problem med höftledsartros kan smärtan sätta sig i ljumsken. Men på grund av att ledrörligheten påverkas kan smärtan även kännas någon annanstans. Att det gör ont på utsidan av låret och känns som en stöt, kan ha att göra med muskelfästen på övre och yttersta delen av lårbenet att göra. Här kan man också få besvär för att man över- eller felbelastat i området.

Det jag föreslår att du ska göra i nuläget är att kontakta en sjuk- gymnast/fysioterapeut. Där kan du få hjälp med att dels ringa in problemet, dels få en bedömning av hur dina leder och muskler fungerar. Som det låter är de inte i balans. Du kommer att få veta hur du ska göra för att bli av med såväl stelhet, smärta och knakande. Förmodligen kommer det röra sig om att du ska göra vissa stretchövningar, men även styrke- och rörlighetsövningar.

En röntgenundersökning av höftleden kan vara aktuell om man misstänker en svårare artros och man funderar på en remiss till ortopedkirurg för operation.

Därför gör det ont i höften

  • Höftledsartros innebär att du får ont från området kring ljumsken när du rör dig.
  • En vanlig orsak till höftsmärt är trokanterit, en inflammation i muskelfästet på utsidan av lårbenet. Man får då värk i höften som kan stråla längs med låret.
  • Personer som tränar mycket kan få ont i höften på grund av överbelastning.

Foto: TT, Johan Eklund

Annons