SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Onanera mera – din kropp kommer att tacka dig! Här är 6 bevis

13 jan, 2020 
Onanera mera kvinna!
Stressad, trött och nedstämd? Det är några utmärkta anledningar att onanera lite oftare! Här är fler fördelar med att tillfredsställa sig själv!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nu är vi inne i 2020, och att en kvinna tillfredställer sig själv är knappast något konstigt. Men det finns andra orsaker än skam till att det faller undan för många – tidsbrist, brist på ro eller ensamtid, eller bara att lusten sällan faller på.

Men det finns flera fysiska fördelar med att onanera som kvinna, annat än en härlig orgasm som belöning. Här har vi listat några!

Du lär dig vad du gillar

Onani ger dig ett tillfälle att lära känna dig själv och din kropp – och att ta reda på vad just du tycker är skönt. För det kan skilja sig stort åt från kvinna till kvinna. Att veta vad du gillar kan i sin tur göra dig mer självsäker i sängen, och gör det lättare för dig att förklara för din partner hur hen kan göra det skönt för dig.

Du blir gladare

Man mår bra av att vara glad, och man blir glad av att må bra – enkelt va? När du onanerar och får orgasm frisätter kroppen endorfinerna oxytocin och serotonin, ämnen som får oss att slappna av och känna oss glada. Detta så till den grad att det kan lindra depression och ångest, enligt den amerikanska sexterapeuten Cynthia Pizzulli.

Annons

Du får bättre blodflöde

När du onanerar ökar blodflödet till genitalierna, vilket hjälper dem att hålla sig friskare och ”yngre”. Framförallt kan det vara till hjälp för kvinnor som upplever klimakteriebesvär, eftersom det kan hjälpa mot torra slemhinnor i underlivet, och därmed minska eventuell smärta och obehag vis sex.

Du sover bättre

Svårt att somna? Då kanske du gör rätt i att tillfredställa dig själv innan du släcker sovrumslampan. Att onanera och få orgasm ökar nämligen kroppens nivåer av serotonin, som vi skrev ovan, och det gör att vi har lättare att slappna av och känna oss tillfreds.

Du känner mindre smärta

Att onanera kan agera som en naturlig smärtstillare. Utmärkt om du exempelvis lider av svåra menssmärtor! Detta beror på att onanin stimulerar den del i hjärnan som tillverkar endorfiner, oxytocin och vasopressin (ett hormon som ser till att njurarna bara släpper ut den mängd vatten som behövs!).

Du blir mindre stressad

Onani är ett jättebra sätt att varva ner och minska din stress efter en hektisk dag. Nyckeln är att ta sig tid. När du onanerar sätts flera olika signalsubstanser igång, och vissa muskler börjar jobba på ett sätt som gör att det känns som en frigörelse.

Källa: Prevention, Huffington Post   Foto: TT

Läs mer:

Här kan du lära dig att onanera – på universitetsnivå

Bianca Ingrosso om kvinnlig onani: ”Varför ska det vara tabu?”

Nybörjarguide: 5 lustleksaker att börja med

Annons