SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Olika typer av ensamhet – så känner du igen dem

20 dec, 2019 
Det finns olika typer av ensamhet.
Känner du dig ensam trots många vänner? Då kan du vara drabbad av existentiell ensamhet, en av tre kategorier som ensamheten kan delas in i.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En ny undersökning visar att sex av tio svenskar känner sig ensamma, och att 29 procent av dessa upplever det som ett problem. Allra ensammast är de äldre. Ungefär var tionde person över 75 år träffar inte anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden, uppger Statistiska centralbyrån, SCB.

Ensamheten påverkar oss så pass mycket att det ses som en hälsofara. Social isolering anses till exempel vara dubbelt så farlig som fetma och lika skadligt för hälsan som alkoholism, skriver 1177/Vårdguiden. Ensamheten innebär också en ökad risk för att utveckla hjärt- kärlsjukdomar, stroke och demens. Risken för psykiska problem ökar också.

Olika typer av ensamhet

Ensamhet kan delas in i tre olika kategorier, enligt 1177/Vårdguiden:

  • Existentiell ensamhet – vi känner att våra innersta tankar och känslor inte går att dela, att ingen verkligen lyssnar eller förstår.
  • Social ensamhet – man saknar band till vänner och bekanta som man känner samhörighet med eller kan anförtro sig åt.
  • Emotionell ensamhet – man saknar en kärlekspartner som man kan anförtro sig åt på djupet.

Hur själva ensamheten upplevs är personlig. Vissa känner sig ensamma trots ett stort social nätvärk. Hit kan man exempelvis koppla den existensiella ensamheten. Man kanske har många människor runt omkring sig, men ingen som verkligen lyssnar.

Annons

Likaså kan en person med en liten social krets inte alls uppleva sig själv som ensam. Det är känslan av band, samhörighet och möjligheten att anförtro sig till någon som avgör.

Ensamhet är ett ämne som engagerar välkände läkaren och psykiatern Anders Hansen.

– Ensamhet gör inte bara att vi mår skit och ökar risken för depression och självmord, det är också skadligt för våra kroppar faktiskt och risken för hjärt- och kärlsjukdom och dödligheten i hjärtsjukdom ökar om vi upplever mycket ensamhet, har han tidigare sagt till MåBra.

I sitt kommande prat i Vinter i P1 kommer Anders Hansen prata lite mer om vad ensamhet är och vad det gör med oss, både mentalt och fysiskt.

Bild: TT

Läs mer:

Anders Hansen: Därför är ensamheten så farlig för oss

Psykologen: Ofrivillig ensamhet är plågsam – så tar du dig ur den

4 sätt ensamhet påverkar din hälsa

Annons