FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Bättre syn med ingrepp: 4 laserbehandlingar & ögonoperationer

26 mar, 2022 
ögonbehandling för bättre syn
Har du någon typ av synfel som du är sugen på att korrigera med hjälp av laserbehandling eller operation? Så här går det till och här är olika behandlingar som erbjuds idag.
Annons

Väldigt många har någon typ av synfel och en del väljer att göra någon typ av ingrepp för att korrigera dem. Här kikar vi på hur de går till och vilka varianter det finns.

Inför varje ingrepp görs i första hand en bedömning på den valda kliniken där man tittar på ögonens förutsättningar och väger fördelar mot nackdelar tillsammans med patienten.

Se även: Sjukdomarna du kan upptäcka i ögon, hud och hår

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Alla synfel passar inte för synkorrigerande operationer

– Alla är inte optimala kandidater och vi är hellre restriktiva.Vi vill ha marginaler och nöjda kunder. En del är påstridiga och vill väldigt gärna, men det är viktigt att förstå att det inte finns några garantier, säger Annemari Koivula, ögonkirurg på Capio Ögon vid Sophiahemmet och Ögonlasern ögonklinik.

Annons

Hon gör över 1 000 synkorrigerande operationer om året och tycker att man ska se till sina behov och fråga sig om man är beredd att riskera någonting.

– Fungerar glasögon och linser bra behöver man kanske inte den här åtgärden. Men har man besvär kan det vara en lösning. De som korrigerat större synfel brukar berätta hur fantastiskt det är att kunna uppleva världen igen.

Så mycket kostar laserbehandling och ögonoperationer

En laserbehandling kostar cirka 30–35000 kronor och en operation cirka 50–60 000 för båda ögonen. Det varierar mellan klinikerna. Eftersom ingreppen utförs på friska ögon räknas de som estetisk kirurgi och man får stå för kostnaden själv.

Hur kan man tänka när man väljer aktör?

– I Sverige är aktörerna seriösa och i första hand bör man göra operationen här och inte utomlands, ifall någonting skulle hända. Det är viktigt att få rätt känsla, känna sig trygg med kliniken och att den som utför operationen har lång erfarenhet och kompetens på området, säger Annemari Koivula.

Annons

Så går olika laserbehandlingar och ögonoperationer till

  • Först och främst: Inför en laserbehandling eller ögonoperation ska man ha fått göra en ordentlig syn- och ögonundersökning samt varit på en bedömning där kliniken ansett att ingreppet bör ge bra resultat.
  • Dagen för ingreppet sedan så kollar kirurgen åter ögats anatomi och lugnande läkemedel erbjuds. Bedövningsdroppar ges oavsett metod och vid ett kirurgiskt ingrepp även pupillutvidgande.
  • En laserbehandling tar cirka tio minuter för båda ögonen och en operation omkring tio minuter per öga. Efteråt ser man suddigt och ögat kan kännas irriterat.
  • Man får ögondroppar med sig hem som behandlar inflammationen som uppstår av ingreppet.

4 metoder för bättre syn laserbehandling & operation

Här är fyra olika metoder som används för att korrigera synfel idag.

1 Lasek

Kan lämpa sig för närsynta, svagt översynta och astigmatiker mellan 20–45 år. Det yttersta skiktet av hornhinnan lyfts bort och synfelet åtgärdas direkt på ytan med laser. Läkningen tar längre tid än vid den andra lasermetoden men istället är den säkrare.

2 Lasik

Kan lämpa sig för närsynta, svagt översynta och astigmatiker mellan 20–45 år. Ett ”lock” från hornhinnan lyfts upp, laser polerar om hornhinnans yta och locket läggs tillbaka.

– Även om det är sällsynt så finns en risk för epitelinväxt under ”locket”. En klar majoritet som behandlas är närsynta eftersom effekten på översynta har en tendens att gå tillbaka och då skulle man inte bli nöjd, säger Annemari Koivula.

3 ICL

Kan lämpa sig för närsynta, översynta och astigmatiker mellan 20–45 år om en laserbehandling inte är tillräcklig. En plastlins opereras in framför den egna linsen i ögat. Det blir som en permanent kontaktlins.

Annons

4 RLE

Kan lämpa sig för närsynta, översynta, astigmatiker och ålderssynta över 45 år. Ögats egen lins opereras bort och ersätts av en specialslipad plastlins.

– De bästa kandidaterna är de som behöver glasögonkorrektion både för avstånd och läsning, oftast progressiva glas. Om man har behov enbart av läsglasögon och ser perfekt på avstånd, kan man initialt efter operationen uppleva viss försämring på avstånd till förmån för att slippa läsglasögon, säger Annemari Koivula.

Foto: TT

Annons