HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ofräscha ovanan kan göra att din partner lever längre – eller?

27 okt, 2017 
Alla har väl råkat släppa väder vid fel tillfälle någon gång? Vissa gör det titt som tätt... Nu kommer forskning som säger att det inte är så fel som man kan tro.
Annons

Det finns få saker som skapar så mycket irritation i ett förhållande som gaser i magen. ”Gå ut och kom aldrig tillbaka”, ”gå på toaletten” och ”är du dum!?” är rimliga och vanliga reaktioner efter att man förätit sig på en lökrik curry eller vad som nu orsakar kaoset i magregionen.

Det finns dock ett glädjebesked för alla som lever med någon som brukar släppa väder. Enligt brittiska forskare är det bra för hälsan att andas in någon annans fisar.

Läs också: Orsaker till gaser i magen och illaluktande fisar

– Trots att vätesulfid är känt som en illaluktande gas i ruttna ägg och väderspänning så producerar kroppen den naturligt och den kan faktiskt vara en hälsohjälte med viktiga konsekvenser för hur vi behandlar sjukdomar, säger en doktor Mark Wood på Exeters universitet, enligt Ladbible.

Forskarna har upptäckt att den stinkande gasen kan minska risken för en massa olika livshotande sjukdomar som cancer, hjärtproblem och stroke och förhindra artrit och demens hos äldre. Det ska också vara bra för en mitrokondrierna som hjälper till med ämnesomsättningen.

Annons

Läs också: Gasig mage? 5 bovar som inte är mat

MEN…

Att använda detta som argument för att fortsätta fisa nära din älskling är dock inget vi på MåBra vill rekommendera.

Faktum är att forskarna i studien aldrig rakt ut skrev ”fisar är bra för hälsan” – det var inte ens vad studien (som är från 2014) handlade om. Istället var syftet med studien att ta reda på mer om bildandet av ämnet AP39 i kroppen, som i experiment visat sig leverera små mängder vätesulfid till cellernas mitokondrier.

Vätesulfidens natur är komplex, och i studier kring hur ämnet påverkar cancerceller är resultaten tvetydiga:

– Om du matar cancereller med vätesulfid, eller ett ämne som producerar vätesulfid, kan två saker hända. Antingen ger du dem små doser och då stimuleras cellernas tillväxt, eller så får de höga doser och då dödar du cellerna, säger Dr Csaba Szabo, professor i anestesiologi vid University of Texas in Galveston, till NBC News.

 

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Annons