Nytt upprop mot sjukhusmat: "Maten de serverade gjorde min man sjukare"

I ett starkt inlägg på kostbloggen Food Pharmacy skriver stockholmaren Anna Lindelöw om den sista tiden hon hade med sitt livs kärlek, Gabriel, som för ett år sedan dog efter en tids sjukdom.

Nu har det gått ett år, och jag har insett att han aldrig kommer lämna oss helt. För när hans hjärta inte orkade längre flyttade han in i våra istället. Där är Gabriel fortfarande odödlig, och där bär jag och vår lille son Sam honom med oss i allt vi tar för oss”, skriver Anna på årsdagen för makens bortgång.

Gabriel hade akut myeloisk leukemi, AML – en cancersort kan slå till från ingenstans och drabba vem som helst, oavsett livsstil och gener. En av de värsta sorterna. Han hade även diabetes typ 1 från elva års ålder.

Läs också: Fullkorn kan minska risken för tarmcancer

I mångt och mycket fick han fantastisk medicinsk vård mot sin cancer, men på det område där jag kände att jag hade någon liten kunskap att komma med – kosten – så förfasades jag,” fortsätter Anna i inlägget.

Serverades saftsoppa och vetelängder

Hon berättar att den mat Gabriel serverades under sin kamp mot sjukdomen bestod till stor del av socker och tomma kolhydrater.

Läs också: Ägg kan motverka cancer och hjärtsjukdom

Han serverades blodsockerchockande konserverade frukthalvor och saftsoppor på tetrapack, sönderkokade helfabrikat, vitt rostbröd och vetelängder”, beskriver Anna, och berättar om hur hon och hans vänner tog med grönsakssoppor och smoothies till honom på sjukhuset.

Maten som serverades där var mat som snarare gjorde honom sjukare, än gav den näring som kunde ha gett en skjuts i tillfrisknandet.”

Läs också: Cancersjuka Anna fick grotesk sjukhusmat

Nu hoppas Anna att hennes upplevelser kan bli början till en förändring som kan rädda liv, därför startar hon och kollegorna på Food Pharmacy ett upprop, #sjukmat, som de hoppas ska leda till att svensk sjukvård tar till sig att man borde slänga ut raffinerat socker och tomma kolhydrater ur sjuksalarna.

Istället vill vi att de släpper in fibrer, antioxidanter och vitaminer – helt enkelt låter kosten få leva upp till sin potential som något både förebyggande och vårdande”, skriver Anna. Man hoppas så småningom även kunna nå ut till skolmatsalar, äldreboenden och andra vårdinrättningar i landet.

Ska lämnas till socialministern

I inlägget uppmanas vi nu att ansluta oss till kampen om bättre kost i det skattefinansierade Sverige.

Läs också: Fisk och vegetariskt sänker din risk att få cancer

Dela med er av era erfarenheter i sociala medier under #sjukmat, sprid ordet till era vänner, posta bilder på det ni eller era anhöriga serveras och hjälp oss starta en debatt som förhoppningsvis kan leda till en systemförändring”, ber man i inlägget.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

När det kommit in 10 000 berättelser är planen att lämna över dessa till Socialministern. Twittra eller instagramma din berättelse, gärna med bild på mat dueller någon nära serverats, eller skriv på Facebook-sidan facebook.com/sjukmat med hashtaggen #sjukmat om du vill stödja uppropet!

Bilderna i artikeln är just Instagrambilder med hashtagen #sjukmat.

Källa: Food Pharmacy  Foto: Food Pharmacy, Instagram

 

Utvald läsning