Nytt test kan avslöja cancer – innan den ger symtom

Forskare med skyddsglasögon gransar ett provrör med blod
7 saker du kan göra för att förebygga cancer
Slå på ljud

Att upptäcka cancer i så god tid som möjligt är viktigt, inte minst för att det ökar chansen att överleva. Nu har forskare utvecklat ett blodprov, som i kombination med artificiell intelligens, avslöjar vissa typer av cancertumörer – och en del av dem redan innan de ger några symtom. Testet, som går under namnet Multi-Cancer Early Detection, hittar DNA från runt 50 olika cancerformer, visar de försök som hittills har gjorts.

De här cancerformerna hittar testet

Dessutom avslöjar blodprovet även med 96 procents säkerhet var i kroppen tumören finns. Äggstocks- och lungcancer var två av de cancrar testet hittade med störst säkerhet. Även när det gäller cancer i bukspottkörteln, som är en av de mest dödliga cancerformerna, kunde testet hitta tumören i 63 procent av fallen – och då i ett tidigt skede. Andra cancerformer som testades var bland annat cancer i tarm, gallblåsa och mage. Totalt analyserade man blodet från över 6000 personer. Resultatet visar att det nya testet hittar 93 procent av alla cancertumörer i ett sent skede, men också 18 procent av dem i ett tidigt skede.

Man kan dock inte använda blodprovet till att söka efter all typ av cancer. Det  fungerar bara på de cancertumörer som läcker ut DNA i blodet. Blodet analyseras nämligen av ett datorprogram med en särskild algoritm som söker efter en kemisk förändring i DNA som är vanlig hos cancerdrabbade.

Multi-Cancer Early Detection Test används redan nu på patienter men behöver finjusteras ytterligare, säger forskarna. Bland annat behöver det bli effektivare när det gäller tidig upptäckt av cancer. Förhoppningen är att det sedan ska kunna användas i en större skala för att screena misstänkt cancer.

Studien är publicerad i Annals of Oncology.

 

Foto: TT

 

Läs mer:

Experten: Snart är cancer som vilken kronisk sjukdom som helst

Det här är den allra vanligaste orsaken till cancer

Forskare har hittat cell som kan döda all cancer

 

 

 

 

Utvald läsning