FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Nytt larm: Hepatit A funnet i jordgubbar – 13 smittade

05 jul, 2018 
De smittade jordgubbarna ska nu återkallas.
Livsmedelsverket meddelar nu att de 13 personer som drabbats av hepatit A i sommar har smittats genom frysta jordgubbar från Polen. Nu ska jordgubbarna återkallas.
Annons

Sedan maj i år har 13 personer, främst i södra Sverige, smittats med hepatit A – en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Nu har livsmedelsverket spårat smittan till frysta jordgubbar med ursprung i Polen.

Jordgubbarna har inte sålts direkt till konsument. De drabbade har istället fått i sig de icke upphettade bären genom exempelvis smoothies eller desserter med jordgubbar i.

Läs också: Hallon kan ge vinterkräksjuka – återkallas

Folkhälsomyndigheten har genom prover från de insjuknade upptäckt att det rör sig om samma virustyp.

En utredning har nu gjorts av Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, berörda smittskyddsenheter och lokala myndigheter. Där har man kommit fram till att smittkällan är de frysta jordgubbarna från Polen, då prover från det aktuella partiet matchar de från de smittade personerna.

Jordgubbarna har sålts till en grossist i Sverige, och därifrån har de sålts vidare till restauranger och storhushåll.

Annons

Grossisten har informerat sina kunder och bett dem kassera eller skicka tillbaka kvarvarande jordgubbar. Via Livsmedelsverket har även de polska myndigheterna informerats om smittan

Hepatit A-viruset dör vid kokning. Om jordgubbarna kokas i minst 1 minut minskar risken att man får i sig viruset. Vaccination mot hepatit A skyddar mot gulsot som orsakas av hepatit A-virus i maten.

Hur vet jag om jag har hepatit?

Den första tiden efter att ha smittats påminner en del om influensa. Du får symptom som huvudvärk, trötthet, feber, värk. Du kan också känna dig illamående, kräkas och tappa aptiten. En del upplever även klåda och ledvärk.

Vanligtvis tar det mellan 2-6 veckor från smittotillfället tills du märker av de första symptomen

Den andra fasen innebär att du blir gul. Alltså, inte Simpsons-gul, men får en gulaktig ton – framförallt brukar det synas på ögonvitorna. Det kan också hända att urinen blir mörkare än vanligt, och avföringen ljusare.

Annons

Läs också: Rekordmånga har fått hepatit av frysta bär

Det är också vanligt att känna smärta under revbenen på höger sida, där levern sitter. Vid den här fasen brukar de första symtomen lätta.

Sjukdomen brukar vara i omkring tre veckor, men det är vanligt att man känner sig trött och orkeslös i flera veckor eller till och med månader efteråt.

Misstänker du att du smittats av hepatit? Sök läkarvård! Den som blivit smittad av hepatit A kan bara bli det en gång, sedan är man immun.

Källa: Livsmedelsverket, 1177 Vårdguiden  Foto: IBL

 

Annons