Nybliven mamma? Så kommer du i toppform!

En förlossning är en prestation i sig – i snitt går det åt 500 kcal och 1 liter vätska per timme! Eftersom få bebisar väljer att komma ut på 60 minuter landar slutresultatet i regel på betydligt större kaloriantal än så. Att återhämta sig med både vila och rätt kost är med andra ord på sin plats, som efter vilket maratonlopp som helst!

Fyll på med vätska och mineralrika livsmedel, exempelvis fullkorns- och mejeriprodukter, grönsaker och fet fisk de närmaste dagarna efter förlossningen.

Baby blues

Det är inte bara kroppen och alla fysiska förändringar som sammankopplas med nya föräldraskapet. Den själsliga påverkan kan vara minst lika stor. Efter några dagar, oftat i samband med att mjölken rinner till, är det vanligt att känna sig lite låg. Att känna av baby bluesen, eller tredjedagsgråten som det också kallas, är vanligt. Omkring 60-80 procent av alla nyförlösta kvinnor drabbas.

Hitta trösten i att det är normalt och att det går över inom ett par dagar. Släpper inte känslorna bör du prata med din barnmorska, som då ser till att du får profesionell hjälp. En delaktig partner, dagliga promenader i dagsljus och att prata med omgivningen kan också få den tunga stämningen att släpppa!

Amning

Under amningen förbrukar kroppen cirka 500-600 kcal extra per dygn. Genom att äta rätt och näringsrik mat får kroppen den energi som behövs för att mjölkproduktionen ska fungera – och din kropp ska återhämta sig efter förlossningen. Bröstmjölken innehåller alla näringsämnen som bebisen behöver. Naturen har sett till att barnet kommer i första hand, och för att du själv inte ska få näringsbrist är det viktigt att du ser över dina kostvanor.

Ät varierat där både kött, fisk, spannmål, mejeriprodukter, frukt och grönt ingår i matsedeln. Välj gärna livsmedel rika på vitamin D, järn, omega 3-fett och folat. Undvik tomma kalorier som läsk, saft, godis och kakor – och ät helst inte algprodukter som innehåller för mycket jod. Även gingengprodukter kan vara olämpliga vid amning.

Att producera bröstmjölk kräver också extra kroppsvätska. Räkna med att du behöver dricka minst en extra liter vatten per dygn.

Träning

Efter någon månad har du kanske fått sådan koll på amning, nattvak och blöjbyten att du kan börja fokusera på dig själv – och din kropp. Figuren är förändrad, den stora magen tar tid på sig att dra ihop sig och både bröst och höfter har antagligen fått en ny form.

Den första muskelgruppen att fokusera på bör vara din bäckenbotten. Magmusklerna kan vara delade en lång tid efter förlossningen och det gör att övningar som ”sit ups” och ”plankan” är direkt olämpliga.

Vår personliga tränare Katarina Woxnerud har beskrivit en optimal träningform för nyblivna mammor som vill hitta formen igen.

Klicka här för att komma dit!

Källor: Länssjukhuset i Kalmar, Livsmedelsverket, Babycenter

Hur kom du i form efter graviditeten?  Dela med dig av dina bästa tips nedan!

Redaktionens tips