HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nya rön: Nej, krukväxter renar INTE luften

08 nov, 2019 
Kvinna duschar sina krukväxter
Krukväxter må vara trendigare än någonsin men de kan inte rena inomhusluften från skadliga ämnen. Det visar ny forskning. Istället ska du göra det här!
Annons

Krukväxter har gjort en storstilad comeback i hemmen, särskilt bland unga vuxna. En förklaring är att Clean Eating, trenden att äta ren mat, har fått en uppföljare i form av Clean Breathing, att andas ren luft. Och det är där krukväxterna kommer in i bilden. I Storbritannien har försäljningen av luftrenande krukväxter ökat med 130 procent och på instagram finns runt tre miljoner poster med hastaggen ”houseplants”.

Krävs minst 100 växter per kvadratmeter

De växter som framför allt sägs vara bra på att rena luften är ampelliljor, gullrankor och palmer. Bland annat sägs de ta upp och oskadliggöra formaldehyd, bensen och andra skadliga ämnen vi har omkring oss. Men är de verkligen så bra luftrenare som vi tror? Det har forskare vid Drexel University i Philadephia i USA tagit reda på. Och svaret är: Nej, tyvärr. Det är faktiskt effektivare att bara öppna fönstret och vädra en stund. Det behövs nämligen mellan 100 och 1000 krukväxter (beroende på storlek och sort) per kvadratmeter för att rena luften.

Annons

– Krukväxter är toppen på många sätt, men de kan inte rena inomhusluften snabbt nog för att göra någon skillnad, säger professor Michael Waring, som har lett studien i ett pressmeddelande.

Michael Waring menar att myten om att krukväxter renar inomhusluften kommer från ett experiment som NASA gjorde 1989. De testade om växter skulle kunna hålla luften fri från cancerframkallande ämnen i en rymdkapsel. Problemet är att experimentet gjordes i en mycket liten och sluten kammare i ett labb. Och det går inte att jämföra med ett hem eller ett kontor. Han har även tittat på annan forskning som gjorts de senaste 30 åren och inte hittat några bevis på att krukväxter påverkar luften i hemmen positivt. Ett snabbare sätt att rena luften inomhus är att helt enkelt att vädra.

Foto: TT

Läs mer:

Välj rätt växt till ditt hem – baserat på ditt stjärntecken

Så väljer du rätt kruka till dina växter – 3 tips

 

Annons