HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Svenska forskare undersöker om din blodgrupp gör dig känsligare för corona

19 mar, 2020 
Din blodgrupp påverkar risken att smittas av corona
En ny studie visar att din blodgrupp kan göra dig mer – eller mindre – motståndskraftig mot coronaviruset...
Annons

Videon kunde inte hittas

Artikeln uppdaterades 3/6 2020.

Forskare i Kina har tittat närmare på om personer med vissa blodgrupper klarar sig bättre eller sämre när det gäller coronaviruset. Bland annat har de studerat om vissa smittas lättare och om man i så fall också får en svårare form av covid-19.  Nu ska även forskare vid Linköpings universitet undersöka om blodgruppen kan påverka mottagligheten för coronaviruset, SARS-CoV-2.

Den här blodgruppen klarar sig bättre

Enligt de preliminära resultaten från Kina verkar personer med blodgrupp A vara känsligare för coronaviruset. De blir oftare smittade och dör också oftare i sjukdomen. Av de som avled i covid-19 hade 41 procent just blodgrupp A. De med blodgrupp 0 tycks däremot klara sig bättre:

De blir inte smittade lika lätt, och om de blir det, så överlever de oftare sjukdomen. Studien bygger på prover från 2173 bekräftat covid-19-smittade personer i  Wuhan och Shenzhen som man sedan har jämfört med  3694 friska personer i samma område.

Annons

Vilken blodgrupp har skydd mot corona?

Enligt Johan Nordgren, docent i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet, som leder studien, har blodgruppen visat sig ha en inverkan på mottagligheten för flera infektionssjukdomar.

– Det gäller malaria och vinterkräksjuka, till exempel. Men blodgrupper har också kopplats till tidigare epidemier, som smittkoppor, pesten och en rad andra infektionssjukdomar, säger han till Sveriges Radio.

Vid SARS-utbrottet i början av 2000-talet såg man att blodgrupp 0 verkade ha en skyddande effekt, och att blodgrupp A skulle vara en riskfaktor.

– Preliminära studier på det här nya viruset, SARS-cov2 tyder på liknande resultat, säger Johan Nordgren.

Han och hans kollegor tittar just nu vidare på det här genom att infektera mänskliga celler från personer med olika blodgrupper, med SARS-CoV-2.

– Jag tror att vi ganska snart kommer att ha resultat, säger Johan Nordgren.

Annons

Misstanken om kopplingen mellan blodgrupp och coronaviruset betyder inte att den som har blodgrupp A behöver gripas av panik. Alla blir nämligen inte smittade, risken tycks bara vara något större. De betyder inte heller att den som har blodgrupp 0 kan känna sig lugn. Man ska vara fortsatt vaksam och skydda sig genom en god handhygien.

Foto: TT

Läs mer: 

Coronaviruset: Här gör du testet som visar om du kan vara drabbad

Familj och vänner som inte tar corona på allvar? Här är 4 tips

Klara-Maria har corona: Blev chockad och skärrad

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.

Läs allt om coronaviruset här

Annons