Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Familj och vänner som inte tar corona på allvar? Här är 4 tips

19 mar, 2020 
Äldre måste ta corona på allvar, så här pratar du med dina närstående.
Vägrar dina föräldrar hålla sig hemma trots alla rekommendationer? Eller åker lillasyster ständigt mellan polarnas hem och er mormor? Här är några taktiker du kan använda för att få dem att ta coronaviruset på allvar.
Annons

Det nya coronaviruset SARS-CoV-2 har gått fram som en ångvält över världen och räknas som en pandemi. Och även om de flesta av oss inte kommer att bli allvarligt sjuka av viruset så påverkas väldigt många av oss på andra sätt. Alla som kan uppmanas att jobba hemifrån, och den som är det minska sjuk ska försätta sig i hemkarantän. Vi hör nästan dagligen om företag som permitterar anställda, event som ställs in och börser som rasar.

Vi har också märkt av en viss masshysteri – hyllor i butikerna som har gapat tomma (inte minst toapappershyllorna) och rädsla för att vissa läkemedel ska ta slut. Och visst är det hälsosamt att vara försiktig och förberedd, men vi bör också komma ihåg att hur vi beter oss i hög grad påverkar hur det går för samhället.

Struntar i social distansering

Sen finns det många som gör precis tvärt. Som inte känner något oro, som inte tvättar händerna extra noggrant eller undviker folkmassor även om de kan. Som inte tror att covid-19 är så allvarligt som medierna skriver och myndigheterna påstår.

Annons

Särskilt svårt är det att anpassa sig efter fysisk distansering, alltså att undvika nära kontakt med andra människor, och hålla sig hemma.

– Många (äldre) tar det som ett skämt att de inte ska gå ut. Men de måste ju också handla mat och gå till apoteket, säger Lars-Göran Fors, PRO-ordförande i Slottsstaden-Lorensborg i Malmö, till Aftonbladet

Är man själv då en person som känner oro, och som vill att ens familj och vänner tar situationen på allvar, och tar ansvar för sina handlingar – hur ska man prata med dem om det? Här kommer några råd från experter som Huffington Post har pratat med,  som förhoppningsvis kan vara till hjälp!

Bry dig – men döm inte

Du har rätt att säga vad du tycker, men du kan välja att göra det på ett sätt som den du pratar inte kan ifrågasätta. Det gör du genom att utgå från dig själv – ”Jag känner att” ”Jag tycker”. Detta istället för att låta anklagande och dömande och utgå från den andra personen: ”Du borde”, och ”Du ska alltid”.

Annons

Något det är okej att bunkra upp med i dessa tider är trovärdig information, gärna från betrodda myndigheter som Folkhälsomyndigheten och WHO och Läkemedelsverket. Det kommer att underlätta när du blir ifrågasatt om ”varför man ska sitta och häcka hemma när det bara är en influensa” till exempel.

Vissa kommer att bry sig om din omtanke, medan andra kommer att kräva rena fakta innan de ändrar sig. Då kan det vara bra att kunna förklara att det inte spelar någon roll hur gammal du är – du kan fortfarande smitta andra, även om du själv inte har några symtom.

Det viktigaste är att personen känner att hen själv fattar beslutet om hur hen ska bete sig, men samtidigt är medveten om konsekvenserna det kan få.

Utgå från omtanke

Ibland när du är oense med en familjemedlem, släkting eller vän, så kan det vara svårt att hålla god ton. Man glömmer lätt varför man tog upp saken till att börja med – trots att det var för att du bryr dig om personen.

Annons

Tänk därför ut ett sätt att lägga fram det du vill säga som kommer från hjärtat. Poängtera att du bryr dig om personens hälsa och säkerhet, och att du åtminstone vill göra vad du kan för att visa det. I det här fallet genom att be personen följa att uppmaningar om fysisk distansering och handhygien, bland annat.

Det kan också vara en bra idé att inte tvinga det här samtalsämnet på personen helt oväntat, utan att kanske förvarna genom att säga att du skulle vilja prata om något viktigt, nu eller senare.

Lägg fokus på något viktigt

Det kan vara lättare att få över en obrydd person på din sida om du utgår från något som den personen bryr sig om och tycker är viktigt. Många ogillar att bli tillsagda om hur de ska bete sig och vad de ska göra och inte, så skifta istället fokus till vad de bör prioritera.

Det kan vara en äldre släkting eller någon närstående som tillhör en riskgrupp, eller kanske de ekonomiska aspekterna, som berör mest.

Annons

Jämför med tidigare pandemier

Om det är svårt att få förståelse för hur allvarlig coronapandemin är – försök att sätta den i jämförelse med tidigare pandemier och allvarliga epidemier.

Virologiprofessorn Niklas Arnberg jämför till exempel coronaviruset med Spanska sjukan, som det rapporterades om första gången under första världskriget 1918, och som dödade upp till fem procent av världens befolkning.

2003-2004 hörde vi talas om Sars, ett annat coronavirus med start i Kina, som hade mycket högre dödlighet bland riskgrupperna (50 procent) men endast 8 000 sjukdomsfall och sammanlagt var det 750 personer dog av viruset då.

2012 upptäcktes Mers på Arabiska halvön, ett annat coronavirus som framförallt gav lunginflammation och njursvikt. 1700 fall kunde laboratorieverifieras, och 600 dödsfall konstateras.

I dagsläget (19 mars 2020) har vi nära 208 000 bekräftade fall av det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, och dödssiffran närmar sig 8 700.

Källa: Huffington Post, Folkhälsomyndigheten, WHO, Aftonbladet   Foto: TT

Läs mer:

Svensk forskare: Corona mindre smittsamt än man tidigare trott

Coronaviruset: Här sker den största smittspridningen

Coronaviruset: 5 saker du kan göra för att hjälpa andra

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.

Läs allt om coronaviruset här

Annons