SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Nya rön: Allt stillasittande är inte dåligt för hälsan

28 jun, 2019 
Att sitta i soffan är sämre för hälsan än att sitta på jobbet
Vi har lärt oss att sitta är det nya röka för hälsan. Men nu visar en studie att det är skillnad på när och var man sitter. Vissa typer av stillasittande är nämligen skadligare än andra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi tillbringar en hel del tid sittande på jobbet, hemma i soffan, i bilen, bussen eller på tåget på väg till och från jobbet. Det har kopplats till en sämre hjärthälsa och kortare livslängd – men det har också gett många så dåligt samvete att vi till varje pris undviker att sitta stilla. Kanske i onödan.

För nu visar en ny studie att allt stillasittande inte är lika ohälsosamt. Att sitta på jobbet är nämligen inte lika dåligt för hälsan som att sitta hemma i soffan på fritiden.

Personer som sitter på jobbet tränar mer

I studien följde man 3600 personer under åtta års tid. Man tittade på hur mycket de satt på jobbet, på fritiden och hur mycket de tränade. Forskarna såg då att ett stillasittande jobb inte ökade risken för hjärtsjukdom. Men de som sitter mycket på fritiden och tittar på tv mer än fyra timmar per dag hade 50 procent högre risk att drabbas av hjärtsjukdom och förtida död.

Tittade man på tv mindre än två timmar per dag påverkades inte hälsan nämnvärt. I studien såg man också att de som hade stillasittande arbeten tenderade att kompensera det med att röra på sig mer på fritiden, jämfört med personer som hade arbeten där de var fysiskt aktiva.

Annons

Forskarna tror att de som har väldigt aktiva jobb ofta är för trötta för att röra på sig på fritiden, istället landar de lätt i tv-soffan – och blir kvar där, gärna med snacks eller ett glas vin som sällskap. När vi är stillasittande på jobbet brukar vi däremot inte småäta eller dricka alkohol, och vi reser oss upp oftare än när vi sitter hemma i soffan.

Motionärer ”tål” mer sofftid

Därför är den här typen av jobbsittande inte lika dåligt för hälsan. Slutsatsen är att vi helst ska sitta mindre under vår vakna tid, men att vi inte behöver ha dåligt samvete om vi råkar ha ett stillasittande jobb.

Däremot ska vi undvika att fastna för långa stunder sittandes på fritiden. Men forskarna såg också att de som rörde på sig minst 150 minuter i veckan och tillbringade mycket tid i tv-soffan, faktiskt tog mindre skada av sitt stillasittande tack vare att de motionerade regelbundet.

Foto: TT

Läs mer:

Vardagsmotion minskar risken med stillasittande

Test: Får du tillräckligt med vardagsmotion?

Stillasittande livsstil dubbelt så farligt som fetma

Annons