SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Smartphones har ökat akutbesöken med 800 (!) procent

04 feb, 2020 
mobileren trafikfara
Allt fler personer skadar sig på grund av att de inte kan slita sig från mobilen, visar en ny studie. Framför allt är det i trafiken som olyckorna händer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi möts dagligen av personer som går och tittar ner i sina mobiler ute på gatan. Du kanske till och med är en av dessa personer själv. Beteendet är i dag så pass vanligt att det till och med lett till en ny typ av skador, så kallade ”distraktions-skador”.

Allt fler går in i lyktstolpar

Några av de allra vanligaste skadorna är de som uppstår efter att man har gått in i en lyktstolpe, eller att man helt enkelt snubblar och ramlar omkull med mobilen i handen.

Och hur komiskt det än låter så visar en ny studie att den här typen av skador har ökat med 800 procent de senaste femton åren. Allt fler personer har alltså uppsökt vård på grund av detta.

mobilrelaterade skador
En allt vanligare syn…

Studien visar dessutom att 45 procent av alla fotgängare är distraherade av sina mobiler ute i trafiken, framför allt när de ska gå över gator.

Annons

– Med tanke på hur vårt samhälle ser ut kommer det här bli ett stort problem i trafiken framöver, säger Sarah Simmons, forskare vid University of Calgary som ligger bakom studien.

Mobilen gör oss till trafikfaror

I studien tittade de också på vilket beteende folk har när de är uppslukade av mobilen ute i trafiken. De såg att personer som surfar eller gör annat sällan kollar åt höger och vänster när de ska gå över en gata. De tar också mycket längre tid på sig att gå över.

Detsamma gäller personer som pratar i telefon. Dessutom krockar de ofta med andra personer och ibland även med bilar.

– Surfande och sms-skrivande ledde till störst problem, säger Sarah Simmons.

En annan studie, gjord på över 34 000 skolungdomar, visar att 20 procent av dem var distraherade av sina mobiler när de skulle gå över gator.

Källa: Daily Mail
Foto: TT

Läs mer:
Nu kan du checka in din mobil på hotell – och låna en gammal Nokia

Anders Hansen: Mobilerna gör oss sjukare – här är anledningen

Därför bör du lägga bort mobilen – och boka in en fika med en vän

Annons