Nya Mix-metoden – mer njutning och färre kilon!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sommartid är den goda matens tid – men det är också nu du har tid att bygga upp nya, hållbara matvanor inför framtiden. Ian Marber är en av Englands mest kända nutritionsexperter. Han förespråkar enkel mat och vanliga råvaror – och tycker att man ska undvika dieter eller andra ohållbara sätt att äta. Enligt honom leder de ofta till att man hamnar i en ond cirkel, vilken gör det ännu svårare att gå ner i vikt, för den som vill det.

Han har i stället lagt upp tre riktlinjer, som egentligen alla kan utgå ifrån: Mycket grönsaker, lagom mycket protein samt bra fetter. Med bra råvaror blir kroppen mätt på näring och förstår hur den ska förbränna maten på rätt sätt.

Läs också: 8 viktiga fetter som är bra för figuren

– Med rätt mat äter man mindre, man känner sig nöjdare och hittar sin normalvikt på ett okomplicerat sätt. Och då fungerar vanliga råvaror bra. Men man får tänka till lite. Pasta äter jag gärna, men folk tenderar att göra det till en stor huvudmåltid i stället för en förrättsstorlek där man lägger till protein och grönsaker, säger han.

Fet fisk är till exempel bra mat. Anledningen är att den innehåller omega-3 som stimulerar leptin, ett hormon som kan minska aptiten.

– En burk sardiner eller makrill, lite grekisk yoghurt, citronsaft, salt och peppar är nyttigt och enkelt att ha på bröd eller som lunch. Ett annat tips är rejäla smoothies som du inte kan dricka med sugrör. De ska vara matiga med hackade nötter för fibrer och tuggmotstånd. Då håller du dig mätt och magen får något att jobba med.

 

God smak, protein, fibrer och crunch, så ser en perfekt kombinerad måltid ut.

Grönt är skönt! 

Ät mer grönsaker! Rivna morötter med pressad citron, en bit vitkål eller knaprig kålrot, broccoli med olivolja, bladgrönt med en mumsig dressing …

Ät bra fetter

Fett behövs för hormoner och hjärna. De fullfeta innehåller naturliga vitaminer och ger bra mättnad. Välj exempevis olivolja, lax och avokado.

Välj rätt kolhydrater

Skilj på kolhydrater och stärkelse. Stärkelse är visserligen en kolhydrat, men en fiberfattig form som finns i vitt mjöl, ris och socker. Men andra kolhydrater är viktiga! Fullkorn, grönsaker, frukt, linser, bönor, frön och nötter är bra kolhydrater, som gör att du håller dig mätt länge.

Räkna med fiberfaktorn

Bli mer fibermedveten och peta i lite rivna morötter i köttfärssåsen och hackad rödbetsblast i soppor och röror. Grönsaker är fulla av fibrer, så ät stora portioner grönt.

Mums med mjölkprodukter

Grädde, yoghurt, smör och fil innehåller bra protein och viktigt omega-3.

Älska hemlagat

Ian Marber rekommenderar att du lagar din egen mat i så stor utsträckning som möjligt. Frys in portioner och ta med till matlåda, variera med olika kryddor och tillbehör för att göra det intressant.

Fermentera mera

Ät mer surkål och mjölksyrade grönsaker, som finns i vanliga affärer. Några matskedar per dag, kanske blandat med rivet äpple, toppat med lite naturell yoghurt, ger en bra tarmflora.

Frossa i fet fisk

Fet fisk, såsom lax och makrill, är riktig supermat. Ian Marber rekommenderar den bland annat i viktminskningssyfte, eftersom den mättar bra.

Satsa på frukt och bra sötma

Har du ett extremt sockerbehov kan du behöva utesluta allt socker för en period för att bli kvitt begäret. Annars innehåller till exemel frukt massor av viktiga fibrer. Så njut av god frukt eller några fikon, men undvik gärna konstgjorda sötningsmedel.

 

Av: Anneli Wang

Redaktionens tips
Dela på: