Ny upptäckt: Avstängningsknapp för fetma

En överviktig person.
Därför är bukfetma så farligt
1:12

Efter reklamen: Därför är bukfetma så farligt

(1:12)

Slå på ljud

Det är i en stor studie som forskare har hittat en gen som verkar ha stor betydelse för ämnesomsättningen. Genen heter GPR75 och finns i hjärnans hypotalamus, den del av hjärnan som bland annat reglerar ämnesomsättning, hunger och törst. I studien visade det sig att personer som har en mutation på genen inte verkar gå upp lika mycket i vikt som personer utan mutation.

I studien tittade forskarna på 640 000 DNA-prov från människor i USA, Mexiko och Storbritannien. När man jämförde DNA-proverna med personernas BMI märkte man att GPR75-genen har stor påverkan på övervikt. Personer som hade en mutation på genen vägde nämligen fem kilo mindre än personer som inte hade det. Det mutationen gör är att en kopia av genens receptor stängs av och enligt forskarnas analys ska detta halvera risken att bli överviktig.

Hoppfulla resultat

Nästa steg i studien var att testa teorin på möss. På en grupp möss avaktiverades en kopia av deras GPR75-gen och på en grupp utförde man ingen genmodifiering. Alla möss utfodrades sedan med fet mat. Studiens resultat väcker hopp – mössen med en muterad gen gick i snitt upp 44 procent mindre än resterande möss.

Forskare är inte helt säkra på vad GPR75-genen har för betydelse men de tror att den reglerar ämnesomsättningen. Hittills vet man två ämnen som aktiverar genen, men ännu inget som avaktiverar den.

När man väl hittar något som avaktiverar genen tror forskarna att det skulle kunna fungera som en avstängningsknapp för fetma. Detta skulle kunna ske genom till exempel ett piller eller en injektion. Varje år dör 2,8 miljoner människor till följd av övervikt så att hitta något som kan motverka detta vore därför revolutionerande.

Källa: Illustrerad Vetenskap

Utvald läsning