MåBra:s egen undersökning: Kvinnor stressar mer – även på fritiden

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi är mer stressade av vad som märks i den officiella statistiken – speciellt kvinnor. Det visar en undersökning som MåBra har gjort tillsammans med YouGov.

Hälften av svenskarna är stressade på jobbet – och för kvinnorna fortsätter stressen även när de kommer hem. Att betydligt fler kvinnor än män är stressade på fritiden är ingen överraskande siffra för psykologen Anna Bennich Karlstedt som jobbat i många år med stressproblematik.

– Kvinnor har fortfarande huvudansvaret för det som ska göras i hemmet och med barnen. Det leder till ökad stress när man kommer hem ifrån jobbet. Även om männen utför många av de sysslor som krävs så är det ändå kvinnan som i högre grad har koll på det mesta – tvätt, barn, matsäckar, middagar, present till kalaset, storhandling och vem som fyller år när. Det man har i huvudet är en stor påfrestning, säger hon.

Läs också: Nära att bli utbränd? Här är 9 varningstecken!

Ändå är främsta orsaken till fritidsstressen att inte hinna med jobbet – så ser det ut för både kvinnor och män, enligt undersökningen.

– Det pågår effektiviseringar i organisationer vilket ofta leder till att personalstyrkan krymper och att det förväntas att färre ska hinna mer. Den nya tekniken gör också att det inte finns några tydliga gränser mellan fri- och arbetstid på samma sätt som tidigare. Allt fler blir stressade över sitt arbete.

Något som däremot fler kvinnor än män oroar sig över är att inte hinna med vänner och att vara en god förälder.

– Det ligger ett högre tryck på kvinnor i föräldrarollen. Kvinnor blir ofta hårdare bedömda. Ta föräldraledigheten till exempel. En mamma som tar en kortare del av ledigheten för att kunna gå tillbaka till sitt arbete kan uppröra många, ”Hur kan man lämna sitt barn som mamma?”, medan man inte alls upprörs på samma sätt när det handlar om en pappa.

Pedagogerna på förskolan kan oftare se med blida ögon på pappor som glömmer barnens matsäckar och regnoveraller, i bästa fall är det lite gulligt och virrigt. När en mamma gör likadant är det inte riktigt lika dugligt.

Läs också: Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?

Men oavsett vad stressen beror på ser symtomen likadana ut för kvinnor och män – man glömmer lättare saker, kan inte koncentrera sig lika bra, sover dåligt och blir lite otrevlig. Rent fysiologiskt har det sin förklaring. Stressreaktionen i kroppen signalerar att det lurar en fara någonstans. Då behöver visst fokus hållas på det och vi får problem att koncentrera oss, eller fokusera på någon uppgift, eller vara i viloläge.

– Den delen som styr uppvarvning och återhämtning är primitiv och kan inte skilja på verkliga hot och hot som vi har i tanken. Vid stress är hjärnan inställd så att vi hela tiden behöver slänga ett öga över axeln. Det är bland annat det som gör att man har fem fönster uppe på datorn och kollar sin telefon hela tiden utan att egentligen behöva. Vi måste hålla koll på vad som händer omkring oss och vara beredda på att rusa, säger Anna Bennich Karlstedt.

Läs också: Krönika: 8 saker jag lärde mig av att vara utbränd

 

Ur undersökningen

Sammanlagt 1 010 vuxna kvinnor och män i Sverige intervjuades under juni 2017. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Undersökningen genomfördes av marknads- undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av MåBra.

 

 

 

 

Bli stressfri med våra filmer!

Som en del i vår stresskampanj Den Dolda Stressen har vi skapat ett gäng korta och praktiska filmer, där vår psykolog Anna Bennich Karlstedt delar med sig av metoder och knep för att hantera din stress.

Om du vill kan du se fler filmer – helt gratis! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här nedan, så kommer du kunna ta del av alla filmerna, och även intressanta artiklar om stress och utmattningssyndrom.

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress.
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers.
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret.
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans.
  • Övningar i meditation och kroppskännedom.
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar.
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler.

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: