MåBra:s egen undersökning: Kvinnor stressar mer – även på fritiden

10 aug, 2017 
AvCecilia Edström
Nästan hälften av alla kvinnor är stressade på fritiden, visar en undersökning som MåBra låtit göra. Det är stor skillnad mot män, som inte känner av stressen på samma sätt.  "Stress handlar inte bara om vad man i själva verket utför utan om vad man har i huvudet", säger MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt.
Annons

Vi är mer stressade av vad som märks i den officiella statistiken – speciellt kvinnor. Det visar en undersökning som MåBra har gjort tillsammans med YouGov.

Hälften av svenskarna är stressade på jobbet – och för kvinnorna fortsätter stressen även när de kommer hem. Att betydligt fler kvinnor än män är stressade på fritiden är ingen överraskande siffra för psykologen Anna Bennich Karlstedt som jobbat i många år med stressproblematik.

– Kvinnor har fortfarande huvudansvaret för det som ska göras i hemmet och med barnen. Det leder till ökad stress när man kommer hem ifrån jobbet. Även om männen utför många av de sysslor som krävs så är det ändå kvinnan som i högre grad har koll på det mesta – tvätt, barn, matsäckar, middagar, present till kalaset, storhandling och vem som fyller år när. Det man har i huvudet är en stor påfrestning, säger hon.

Läs också: Nära att bli utbränd? Här är 9 varningstecken!

Annons

Ändå är främsta orsaken till fritidsstressen att inte hinna med jobbet – så ser det ut för både kvinnor och män, enligt undersökningen.

– Det pågår effektiviseringar i organisationer vilket ofta leder till att personalstyrkan krymper och att det förväntas att färre ska hinna mer. Den nya tekniken gör också att det inte finns några tydliga gränser mellan fri- och arbetstid på samma sätt som tidigare. Allt fler blir stressade över sitt arbete.

Något som däremot fler kvinnor än män oroar sig över är att inte hinna med vänner och att vara en god förälder.

– Det ligger ett högre tryck på kvinnor i föräldrarollen. Kvinnor blir ofta hårdare bedömda. Ta föräldraledigheten till exempel. En mamma som tar en kortare del av ledigheten för att kunna gå tillbaka till sitt arbete kan uppröra många, ”Hur kan man lämna sitt barn som mamma?”, medan man inte alls upprörs på samma sätt när det handlar om en pappa.

Annons

Pedagogerna på förskolan kan oftare se med blida ögon på pappor som glömmer barnens matsäckar och regnoveraller, i bästa fall är det lite gulligt och virrigt. När en mamma gör likadant är det inte riktigt lika dugligt.

Läs också: Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?

Men oavsett vad stressen beror på ser symtomen likadana ut för kvinnor och män – man glömmer lättare saker, kan inte koncentrera sig lika bra, sover dåligt och blir lite otrevlig. Rent fysiologiskt har det sin förklaring. Stressreaktionen i kroppen signalerar att det lurar en fara någonstans. Då behöver visst fokus hållas på det och vi får problem att koncentrera oss, eller fokusera på någon uppgift, eller vara i viloläge.

– Den delen som styr uppvarvning och återhämtning är primitiv och kan inte skilja på verkliga hot och hot som vi har i tanken. Vid stress är hjärnan inställd så att vi hela tiden behöver slänga ett öga över axeln. Det är bland annat det som gör att man har fem fönster uppe på datorn och kollar sin telefon hela tiden utan att egentligen behöva. Vi måste hålla koll på vad som händer omkring oss och vara beredda på att rusa, säger Anna Bennich Karlstedt.

Annons

Läs också: Krönika: 8 saker jag lärde mig av att vara utbränd

Ur undersökningen

Sammanlagt 1 010 vuxna kvinnor och män i Sverige intervjuades under juni 2017. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Undersökningen genomfördes av marknads- undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av MåBra.

Bli stressfri med våra filmer!

Som en del i vår stresskampanj Den Dolda Stressen har vi skapat ett gäng korta och praktiska filmer, där vår psykolog Anna Bennich Karlstedt delar med sig av metoder och knep för att hantera din stress.

Annons
Anna Bennich Karlstedt - 1. Vad är stress?
Anna Bennich Karlstedt - 1. Vad är stress?

Om du vill kan du se fler filmer – helt gratis! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här nedan, så kommer du kunna ta del av alla filmerna, och även intressanta artiklar om stress och utmattningssyndrom.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons