HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny teori: Därför är vissa mer känsliga mot coronaviruset

06 maj, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Ett team av forskare och läkare ska nu undersöka varför unga och friska människor blir allvarligt sjuka i corona. Man har en möjlig teori för att förklara de livshotande tillstånden hos några av de unga corona-drabbade patienterna.
Annons

Under coronapandemins start talades det främst om att riskgrupper och äldre var i farozonen för viruset. Men bara några veckor senare konstaterade man att även yngre personer kan drabbas allvarligt av viruset, och i värsta fall dö.

MåBra har tidigare rapporterat om att det är fler personer mellan 20 och 49 år än personer över 80 som intensivvårdats i Sverige.

Nu ska svenska forskare undersöka varför vissa unga, friska personer drabbats hårt av corona. Forskarnas teori är att en del personer kan ha en så kallad lucka i immunförsvaret mot coronaviruset. Det skriver Aftonbladet. Forskningen kommer att pågå under flera års tid och enbart personer under 50 år medverkar i studien.

Lucka i immunsystemet

Aftonbladet har varit i kontakt med Peter Bergman, docent i klinisk mikrobiologi på Karolinska sjukhuset. Han berättar hur han och hans kollegor kan se om patienten har en lucka i immunsystemet.

”Det ska inte finns någon uppenbar annan förklaring till den ökade infektionskänsligheten, exempelvis immundämpande behandling, svår lungsjukdom eller andra kända riskfaktorer”, skriver Peter Bergman i en mejlintervju med Aftonbladet.

Ett team av experter vid Karolinska universitetssjukhuset kommer snart att börja undersöka vad som ligger bakom att enbart vissa unga, friska patienter drabbas så hårt av coronaviruset.

Genetiska defekter

På immunbristenheten på Karolinska sjukhuset har man tidigare utrett patienter som drabbats av återkommande eller ovanliga infektioner.

Annons

”Ibland hittar vi en ärftlig sjukdom som förklaring. Detta kallar vi primär immunbrist, eftersom den inte beror på något immunhämmande läkemedel, rökning eller annan sjukdom utan är just primär”, skriver Peter Bergman.

Det innebär att vissa personer har genetiska defekter i immunförsvaret som ger patienten en känslighet för exempelvis enbart ett visst typ av virus.

Sannolikheten är stor

”Sannolikheten att det finns primär immunbrist hos några av de yngre med covid-19 är således ganska stor, även om det inte rör sig om så många individer”, skriver Peter Bergman.

Omkring 1 av 10 000 invånare kan ha en sådan lucka i immunförsvaret, enligt honom.

I teamet kring studien ingår forskare från Karolinska institutet och Scilifelab, ett nationellt center för molekylär biovetenskap, samt läkare från IVA.

Man förväntas komma igång med forskningen innan sommaren i år.

Källa: Aftonbladet Foto: TT

LÄS MER:

Ny studie: I dessa utrymmen finns mest corona i luften

Agnes Wolds egna knep för att undvika coronasmitta

Sverige går emot WHO:s riktlinjer för smitta

Annons